Izvor: Indikator | Srijeda, 14.11.2018.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD upozorava - Jak otpor privatizaciji u FBiH

Sarajevo (Foto: Ellica/shutterstock)
Bosna i Hercegovina treba čvrsto opredjeljenje za novu reformsku agendu nakon što se uspostave nove vlade nakon izbora u oktobru 2018. godine, navodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Reforme moraju da uključe konkretan, mjerljivi skup poboljšanja investicijske klime i standarde upravljanja, kao i unapređenja približavanja zemlje EU, naveo je EBRD u svom Transition Reportu 2018-2019, izvještava Indikator.ba.

U februaru 2018. godine, podsjeća EBRD, Vlada Federacije BiH odobrila je plan privatizacije za 2018. na osnovu kojeg treba da bude prodat državni kapital u četiri velike kompanije: Energoinvest, Energopetrol, Aluminij i Sarajevo osiguranje.

Međutim, otpor procesu privatizacije unutar Federacije ostaje jak, a izgledi za uspješnu prodaju su ograničeni.

Takođe, nije bilo nikakvog napretka prošlih godina u privatizaciji telekomunikacijskih kompanija BH Telecom i HT Mostar.

- Napredak u ovoj oblasti ne bi samo poboljšao finansijsku održivost kompanija, već bi pokazao pravu posvećenost privlačenju investicija u ključne sektore - dodaje EBRD.

Potrebni su dodatni napori za rješavanje nekvalitetnih kredita (NPL) s obzirom na to da banke i dalje nailaze na poteškoće i otpisa problematičnih kredita ili njihove prodaje nebankarskim subjektima, napominje EBRD.

EBRD predviđa da će ekonomija BiH porasti za 3,0% u 2018. godini, što je ista stopa rasta kao i 2017. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.