NavMenu

Poljoprivreda i banjski turizam glavni pravci razvoja Bijeljine - Mamac za investitore i četiri industrijske zone i novi putevi

Izvor: eKapija Utorak, 13.11.2018. 14:57
Komentari
Podeli
Bijeljina (Foto: sobijeljina.org)Bijeljina
Zbog plodnih oranica kojima raspolaže, prednacrtom prostornog plana Bijeljine, poljoprivreda je definisana kao jedna od dvije ključne grane u daljem privrednom razvoju ovog grada. Još jedan značajan potencijal koji bi u budućnosti trebalo da doživi veći razvoj je banjski turizam u Dvorovima.

Prednacrt prostornog plana, koji je izradila Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljine, dobio je prvu nagradu u kategoriji Prostorni planovi gradova i opština na 27. Međunarodnom salonu urbanizma održanog od 8. do 13. novembra u Rumi u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

Težište razvoja Bijeljine trebalo bi da ide i u pravcu razvoja cjelokupnog turizma, jer se na području ovoga grada nalazi značajan broj zaštićenih kulturnih, istorijskih i prirodnih resursa koji su već na listi nacionalnih spomenika BiH, rekao je za eKapiju Stevan Čukić, jedan od koordinatora na izradi prostornog plana Bijeljine.

- Ne smijemo zaboraviti ni industrijske zone koje se nalaze na ivici urbanog područja, ali i predstavljaju ozbiljan potencijal za budući razvoj privrede. U Bijeljini postoje četiri industrijske zone i za sve je urađena kompletna prostorno-planska dokumentacija, odnosno regulacioni planovi, tako da ne postoje nikakve smetnje u razvoju tih zona. Sve se nalaze na obilaznici, jer smo time htjeli da olakšamo njihovu dostupnost što će uticati na brži razvoj.

Kako je dodao Čukić, prostornim planom nisu predviđene nove zone, te da su se ovim planom zadržale postojeće koje su prepoznate kao potencijal razvoj.

- U posljednje vrijeme dolazi do značajnog razvoja u regijskom smislu, odnosno Bijeljina svojim položajem privlači pažnju u širem prostoru. Bijeljina je jedini grad u RS koji se nalazi na mjestu spajanja dvije osovine razvoja u RS, odnosno kako je Prostornim planom RS utvrđeno, sjeverna osovina razvoja ide od Banjaluke do Bijeljine, dok je istočna od Bijeljine do Trebinja.

Trenutno je u pripremi nacrt prostornog plana Grada Bijeljine, a konačno usvajanje, kaže Čukić, bi moglo da bude za nekoliko mjeseci. Nakon toga, dodaje, slijedi usvajanje planova nižeg reda - urbanističkog plana grada Bijeljina i urbanističkog plana naseljenog mjesta Janja.

Idejno rješenje uređenja kasarne u BijeljiniIdejno rješenje uređenja kasarne u Bijeljini
- Kako je definisano Prostornim planom RS, Semberija ima najveće površine pod oranicama i to je poljoprivredno zemljište visoke bonitetne klase koje se mora zaštititi, čuvati i najbolje iskoristiti. Bijeljina, takođe ima i dobre ljudske resurse s obzirom na to da je u proteklom periodu ovo bio centar intenzivnog naseljavanja, te je došlo do veće ekspanzije izgradnje.

Prostornim planom RS, kao planom višeg reda, predviđena je trasa autoputa u južnom dijelu Bijeljine, dok je u istočnom dijelu planirana trasa brzog puta, što će, kaže Čukić, dodatno povećati potencijale za budući razvoj.


Umjesto kasarne studentski grad i koncertna dvorana

- Dosta potencijala je i u greenfield i brownfield investicijama. U samom gradskom jezgru postoji ozbiljna lokacija za brownfield investicije, a radi se o prostoru kasarne. Našom planskom dokumentacijom taj prostor je predviđen za razvoj društvene djelatnosti budući da Bijeljina postaje značajan administrativni, ali i obrazovni i kulturni centar koji sve više privlači i stanovništvo iz lokalnih opština. Idejnim rješenjem predvidjeli smo izgradnju objekata za visokoškolske ustanove, koncertnu dvoranu i sve ostale prateće sadržaje.

Kako ističe Čukić, teška industrija nije predviđena u ovom planu, jer nema ni prirodnih potencijala, kao ni uslova za razvoj takve industrije.

- U postojećim industrijskim zonama uglavnom je predviđena laka industrija i skladišni prostori. U industrijskim zonama su napravljene i značajne olaksice po pitanju dobijanja urbanističke dokumentacije, kako bi se podstakli i domaći i strani investitori da ulažu u zone.

Dodaje da je i dosta toga urađeno na opremanju građevinskog zemljišta, konkretno u Industrijskoj zoni 2, gdje su već izgrađene određene saobraćajnice i infrastruktura neophodna za budući razvoj.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.