Izvor: Klix | Utorak, 13.11.2018.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dijaspora prenosi iskustva na domaći teren - MRD Engineering u Čelincu proizvodi mašinske dijelove za pojedinačne kupce

Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)
U industrijskoj zoni u Čelincu nalazi se nekoliko pogona, među kojima je i pogon "mlade" kompanije za proizvodnju mašinskih dijelova - MRD Engineering.

Radojko Stanković, jedan od osnivača kompanije, primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inozemstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u BiH.

- Živim u Njemačkoj pa sam dobar dio mjeseca na putu. Koristim svaki slobodan trenutak da dođem u Čelinac i pratim rad naše kompanije, a svakodnevno sam u kontaktu s našim ljudima ovdje. Izazov je raditi na dvije strane, ali ne bih uložio novac da ne vjerujem da možemo napraviti posao. Prepreka je puno, treba nam kvalificirana radna snaga da bismo ostvarili profitabilnost, ne smiju nam se događati greške u proizvodnji, a i neadekvatna transportna povezanost nekad nas usporava - istakao je Stanković.

On također navodi kako se njegova kompanija cijenom može nametnuti zapadnom tržištu, čime je moguće prevazići početne prepreke. Govori kako je prenošenjem iskustava iz inozemstva osigurao prepoznatljivost njegove male kompanije po kvalitetu realizacije narudžbe.

- Postigli smo povjerenje kupaca, te se želimo profilirati kao kompanija koja radi na maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji. Imamo savremenu opremu visokog kvaliteta. Nedavno smo nabavili i nove mašine. Sarađujemo s USAID-ovim projektom Diaspora Invest, koji će nas podržati u sufinansiranju nabavke mašina, te u edukaciji radnika. Izuzetno je važno za kompaniju koja raste da se kadar usavršava i da izgradimo tu jezgru tima koja može da iznese i najkompleksnije zadatke - naveo je.

Kako ističe ovaj poduzetnik, njegova firma proizvodi mašinske dijelove kroz preciznu mehaniku i CNC mašine.

- Izrada dijelova se vrši preko 3D modela i kreiranja programa, kroz Solid-Works i Solid-Cam softverska rješenja. Želim da iskustvo koje sam stekao radeći u inozemstvu, te radnu etiku i disciplinu prenesem na nove generacije. Kroz razvoj jake i stabilne kompanije oni mogu računati na poslove ovdje, te razmišljati o svojoj budućnosti u Čelincu. Pružili smo priliku ljudima da se prekvalifikuju i steknu nova znanja. Većina mladih ljudi zna prepoznati šansu koja im se pruža i zato imam povjerenje u svoj tim - kazao je direktor kompanije MRD Engineering.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.