NavMenu

Međunarodna konferencija Budućnost gotovog novca 15. novembra u Sarajevu

Izvor: eKapija Utorak, 13.11.2018. 13:40
Komentari
Podeli

(Foto: Baiajaku/shutterstock.com)
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u saradnji s USAID-om organizira međunarodnu konferenciju Budućnost gotovog novca koja će se održati u četvrtak, 15. novembra, u Sarajevu, prenosi agencija Patria.

Konferencija se održava povodom 20. godišnjice uvođenja konvertibilne marke kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini, a na njoj će eminentni domaći i strani stručnjaci razgovarati o trendovima u korištenju gotovog novca.

- Zemlje regiona se u posljednjih nekoliko godina susreću s trendom smanjene upotrebe gotovog novca u formalnim transakcijama, ali iskustva govore da se građani i dalje uvelike oslanjaju na gotov novac. Cilj konferencije je da potakne raspravu i razmjena iskustava stručnjaka iz različitih zemalja regiona, te da time doprinese boljem razumijevanju finansijskih trendova uslijed porasta fintech usluga, te uticaja globalnih trendova na rad centralnih banaka - saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Konferenciju će otvoriti guverner CBBiH Senad Softić i šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, a uvodno obraćanje će imati zamjenik direktora MMF-a za Evropu Jorg Decressin.

Na konferenciji će, takođe, iskustva iz svojih zemalja predstaviti stručnjaci iz Austrije, Albanije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore, prenosi Patria.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.