Izvor: eKapija | Utorak, 13.11.2018.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osmi Dani masline krajem novembra u Mostaru

(Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)
Osma znanstveno-stručna i promotivno-ocjenjivačka manifestacija Dani masline 2018 održat će se 30. novembra u Mostaru, u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, navodi portal Startbih.ba.

Svake godine na manifestaciji se radi organoleptička ocjena maslinovih ulja ovlaštenoga panela za ocjenu ekstra djevičanskih maslinovih ulja pod vođstvom dr Mire Barbarića. Također, svi uzorci maslinovih ulja prolaze fizikalno-kemijske analize u Laboratoriju za zdravstvenu ispravnost namirnica na Buni, izvijestili su organizatori.

Tradicionalno, organizira se i nekoliko stručnih predavanja na temu uzgoja maslina i maslinovih ulja, a ove godine predviđena su i četiri predavanja sa stručnjacima iz Federalnog agroemditeranskog zavoda.

Poseban gost ove godine je prof. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, inače koordinatorica projekta ARISTOIL koji financira Europska unija preko programa Interreg Mediterranean, a koji se odnosi na zdravstvenu važnost maslinovog ulja.

Temeljni cilj projekta je povećati tržišnu kompetitivnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja na području Mediterana primjenom inovativnih metoda određivanja fenolnog sastava ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te promoviranja maslinovog ulja kao funkcionalne hrane koja nedvojbeno posjeduje zdravstveni učinak na čovjeka, navode organizatori.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.