Izvor: biznis.ba | Utorak, 13.11.2018.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podrška firmama iz Malezijskog fonda - Tešanjski Betex i Teol povećavaju kapacitete i broj zaposlenih

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Kompanije Betex i Teol iz Tešnja pokazale su da se istrajnim radom mogu ostvariti rezultati, a uz podršku BBI banke i Malezijskog fonda ove dvije porodične kompanije proširile su kapacitete i povećale broj zaposlenih.

Kompanija Betex bavi se proizvodnjom gotovih tekstilnih proizvoda, a novcem iz Malezijskog fonda koja su dobili putem BBI banke iskoristili su za proširenje proizvodnih kapaciteta – kupovinu mašina i povećanje broja zaposlenih.

– Također, kupili smo objekat u koji ćemo uskoro preseliti kompletnu proizvodnju, a u prizemlju zgrade otvorićemo prodajni butik – kazala je direktorica Betexa Jasmina Krdžalić.

Kada je u pitanju tešanjska kompanija Teol, direktor firme Irfan Preldžić pojasnio je da se oni bave prodajom alata za metalsku industriju, industrijskih ulja i maziva, a dobijeni novac iskoristili su za izgradnju trgovačkog centra i ureda.

Ambasador Malezije u BiH Zakri Jaafar koji je obišao ove firme potvrdio je da je do sada iskorišten dio sredstava, izražavajući zadovoljstvo rezultatima projekta, a nada se i da će sve veći broj poduzetnika nastaviti sa uspješnim radom i postati dio ovog projekta sa BBI bankom.

Malezijski fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća osnovala je Vlada Malezije putem Ambasade Malezije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa BBI bankom, a s ciljem podrške razvoju privrede u BiH, dok je vrijednost fonda gotovo milion evra.

To je podrška Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH, a omogućiće pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma.

Također, fond će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranje u iznosima od 10.000 do 300.000 KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grejs periodom od šest mjeseci, pojašnjeno je iz BBI banke.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.