Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.11.2018.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda BiH postavlja pet punionica za električna vozila

(Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH će u narednih tri mjeseca instalirati pet novih punionica za električna vozila na javnim mjestima u Tuzli, Zenici, Travniku, Mostaru i Bihaću. Mikrolokacije punionica još nisu specificirane, ali će to najvjerovatnije biti uz poslovne zgrade elektrodistributivnih podružnica Elektroprivrede BiH, saopšteno za eKapiju iz te kompanije.

Elektroprivreda BiH je u ovome projektu trebalo daobezbijedi lokaciju i izvede priključak na elektrodistributivnu mrežu, sa odgovarajućim temeljem za montažu punionica. Isporučilac punionica je Energoinvest SUE.

- Korištenje usluge punjenja električnih vozila sa ovih pet punionica, kao i postojeće punionice ispred naše poslovne zgrade u Sarajevu, će u narednom periodu biti besplatno. Ukupno šest punionica u vlasništvu Elektroprivrede BiH će zadovoljiti većinu potreba za punjenjem električnih vozila u voznom parku Elektroprivrede BiH. Svakako da će masovnija upotreba električnih vozila u BiH zahtijevati i veći broj punionica - rekli su iz ove kompanije.

Elektroprivreda BiH namjerava da u narednom periodu pokrene niz aktivnosti radi izgradnje punionica za električna vozila. Između ostaloga, to uključuje definiranje partnerstava sa drugim subjektima zainteresiranim za izgradnju javnih punionica, iznalaženje mogućnosti finansiranja izgradnje punionica kroz domaće i inostrane fondove te iniciranje donošenja potrebne regulative koja će olakšati i podstaći intenzivniju izgradnju punionica.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.