NavMenu

Grad Banjaluka, Lanaco i ETF zajedno u projektu digitalizacije uprave

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.11.2018. 15:19
Komentari
Podeli
(Banjaluka) Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, izjavio je danas da je jedan od strateških ciljeva gradske administracije transformacija Banje Luke u pametni grad, što podrazumijeva digitalizaciju niza usluga.

– To znači modernizaciju usluga Grada i put ka elektronskim uslugama u najširem smislu riječi. Modernizacija komunalnih usluga danas predstavlja zapravo čitav niz mobilnih aplikacija koje su nezaobilazan dio toga – naveo je Radojičić, nakon što je danas, u ime Grada, potpisao sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotrehničkim fakultetom i informatičkom kompanijom Lanaco.

Ovaj sporazum podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u oblastima podrške razvoju stručnih kadorva iz ove oblasti, istraživanja, kreiranja adekvatne softverske platforme i rješenja koji su neophodni za razvoj koncepta elektronske uprave, te rad na digitalnoj transformaciji lokalne samouprave i privrede, saopšteno je iz gradske uprave.

Direktor kompanije Lanaco Nebojša Ninić, izjavio je da Lanaco ima najveću bazu ljudskih resursa u oblasti informatike i da može dati veliki doprinos razvoju ETF-a i grada u cjelini.

– Saradnja će sigurno poboljšati kvalitet studija i doprinijeti kvalitetnijem školovanju budućih inženjera. Studenti će imati priliku da steknu dobra teoretska znanja, ali, i što je mnogo bitnije, imaće priliku za sporovođenje kvalitetne prakse na najnovijim tehnologijama, jer mi posjedujemo prvu pametnu zgradu u BiH i najveći DATA centar – zaključio je Ninić.

Dekan banjalučkog ETF-a Branko Blanuša, rekao je da će ETF maksimalno doprinijeti realizaciji sporazuma kroz kvalitetno školovanje kadra, zatim kroz programe prekvalifikacije i dokvalikacije i koncipiranjem zajedničkih projekata sa Gradom i kompanijom Lanako. On je napomenuo da je planirano i formiranje koordinacionog tima za digitalnu transformaciju koji će se baviti koncipiranjem različitih projekata u ovoj oblasti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.