NavMenu

Raste obim visokogradnje u RS, niskogradnja u padu

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.11.2018. 09:05
Komentari
Podeli
U trećem tromjesečju ove godine došlo je do smanjenja niskogradnje od 3,4%, dok je visokogradnja veća za 0,8% u odnosu na prethodno tromjesečje ove godine.

Podaci su ovo Republičkog zavoda za statistiku RS, koji kažu da je u trećem tromjesečju ove godine ukupna proizvodnja u građevinarstvu manja za 1,7 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje. Ista slika je i u poređenju trećeg tromjesečja ove godine u odnosu na isti period prethodne godine, gdje je proizvodnja u građevinarstvu manja za 1,3%.

- Posmatrano prema vrsti građevinskih objekata, u ovom tromjesečju proizvodnja u građevinarstvu na objektima visokogradnje veća je za 3,9%, dok je na objektima niskogradnje manja za 4,6% u odnosu na isti period prošle godine - pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, kaže za Nezavisne da uvažavajući ukupne trendove ne mogu ocijeniti zadovoljavajućim stanje u sektoru građevinarstva RS, te bez otvaranja velikih javnih investicija ne mogu se očekivati veliki pomaci.

- Iako je treći kvartal okarakterisan kao najproduktivniji dio godine za izvršenje građevinskih radova, u ovom periodu, prema statističkim pokazateljima, došlo je do blagog pada ukupno izvršenih građevinskih radova. Ovaj pad ogleda se u oblasti niskogradnje, i to za 3,4 odsto, a usljed završetka objekata više vrijednosti na dionici autoputa Banjaluka - Prnjavor. Dakle, izvođeni su završni građevinski radovi koji su niže vrijednosti u odnosu na radove više vrijednosti, koji su se izvodili većom dinamikom u prethodnom kvartalu, kao i u cijeloj prethodnoj godini - rekao je Petrović.

On kaže da što se tiče oblasti visokogradnje, aktivna je bila realizacija projekata izgradnje bolnice Srbija- Istočno Sarajevo, rekonstrukcija UKC RS u Banjaluci, gradnja Delta Planeta u Banjaluci i mnogi drugi projekti širom RS.

- Konstantna je i poslovna aktivnost u oblasti stanogradnje, gdje na konačnu prodaju utiče kupovna moć stanovništva, kako domaćeg, tako i dijaspore, koji zbog malih kamata na štednju u bankama kao isplativiji oblik štednje vide kupovinu nekretnina u RS - rekao je Petrović i napomenuo da značajan uticaj na pad izvršenih radova u građevinarstvu ima sve veća izraženost nedostatka kvalifikovane i stručne radne snage, gdje privredna društva vrlo teško s radnom snagom koju imaju na raspolaganju mogu postići planiranu dinamiku na građevinskom objektu.


Goran Marjanović, vlasnik i generalni direktor preduzeća Niskogradnja Marjanović iz Prijedora, kaže da je na prijedorskoj regiji došlo do monopolističkog ponašanja nekoliko pojedinaca i firmi, te ministarstava koja ih podržavaju.

- Stvorena je klima ravna nuli, gdje se satiru rad, radnici i mala preduzeća, te se svako bori za egzistenciju na bilo koji način, što je jedan od najvećih razloga manje proizvodnje. Pojedinci svojim monopolističkim ponašanjem i podrškom pojedinih osoba iz ministarstava stvaraju epilog da satiru male firme. Ja se konkretno borim s Uredom za žalbe, Zakonom o javnim nabavkama, kako bih mogao izvoditi radove, da ne budem podizvođač i da ne moram biti sluga nekih tajkuna, kojima moramo polagati ono što oni ne mogu stići i ono što oni ne mogu da urade - rekao je Marjanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.