NavMenu

Nova navigacijska procedura na aerodromu u Sarajevu - Očekuju se uštede goriva, veća bezbjednost i manje gužve

Izvor: Nezavisne novine Subota, 10.11.2018. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni aerodrom Sarajevo u petak (9. novembra 2018. godine) je predstavio novu navigacijsku proceduru za slijetanje, koja će, prema riječima Nermina Zijadića, direktora Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju, između ostalog donijeti veću bezbjednost, manje gužve i ekonomsku korist.

Uvođenje procedure rezultat je zajedničkog rada aviokompanije FlyDubai, pružatelja usluga u zračnom prometu NATS iz Velike Britanije, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Zijadić je kazao da je tokom realizacije projekta, koja je trajala skoro tri godine, bilo raznih prepreka i nepoznanica.

- Iz ove procedure neće imati samo benefit aerodrom Sarajevo, već i aerodromi Banjaluka i Mostar, za koje se izrađuju iste procedure. Ovo je jedan veliki iskorak u budućnosti, koji radi aerodrom Sarajevo i BiH - kazao je Zijadić.

Dodao je da će se sa ovim poboljšati sigurnost, imaće bolje vertikalno i horizontalno navođenje i samim tim će se smanjiti mogućnost eventualnih nesreća.

- Povećaćemo kapacitet, zato što će novi način letenja omogućavati uže putanje, samim time ćemo povećati mogući broj letova. Kašnjenje i gužve će biti smanjeni, a ono što je možda i velika prednost za aerodrom Sarajevo, kroz ovu proceduru smanjuje se potrošnja goriva i mogućnost smanjenja buke u svim fazama, i u prilazu i u odletu. Benifit ovoga može se posmatrati kao ekonomski element, jer imamo već zabilježene primjere u svijetu da se samo u toku jedne godine napravila ušteda u gorivu više od 30 mil USD, što i mi očekujemo.


Vlado Jurić, safety menager BHANSA naglasio je da je BiH uvođenjem spomenute procedure ušla u krug država koje kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sistem satelitske navigacije (GNSS).

- Dosad su se u BiH koristile isključivo konvencionalne procedure, koje kao izvor navigacijskog signala koriste zemaljske radio-navigacijske uređaje, koji se postavljaju i instaliraju na zemlji - rekao je Jurić.

Dodao je da je ova procedura prva ovog tipa implementirana u BiH.

- Ona će omogućiti slijetanje zrakoplova i u eventualnom slučaju kvarova naših radio-navigacijskih uređaja na zemlji te će na taj način izravno doprinijeti povećanju dostupnosti i osigurati kontinuitet odvijanja operacija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.