NavMenu

Svijet će se suočiti sa globalnom nestašicom nafte

Izvor: Nezavisne novine Subota, 10.11.2018. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Investiciona-bankarska grupacija Goldman Saks upozorila je da će se svijet suočiti sa globalnom nestašicom nafte.

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći da ulažu dovoljno u buduću proizvodnju. Globalni proizvođači nafte sve više žele da ulažu u nisko-ugljenične oblasti energetskog sektora, pod pritiskom da se proizvodi čistija energija, kaji dolazi i sa strane država ali i investitora.

- U 2020-tima ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte - izjavio je Majkl dela Vinja, šef Istraživanja prirodnih resursa EMEA u Goldman Saksu.

- Ta tranzicija će se ostvariti kroz višu, a ne nižu cijenu nafte - rekao je on.

Dela Vinja kaže da dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka će biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanog na gasu. Smatra da imajući u vidu ogromne kapitalne troškove gasne infrastrukture, najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

- Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i gasa, jer niko drugi ne može da finansira ove mega-projekte - rekao je on.

Riječ je o grupi "novih sedam sestara", kompanijama koje se smatraju najuticajnijim firmama iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To su Saudi Aramco, Gazprom, iranski NIOC, brazilski Petrobras, venecuelanski PDVSA, Petronas iz Malezije i kineski Petroleum.


Originalnih "sedam sestara" su bile firme iz pedesetih godina prošlog vijeka iz kojih su se transformisali i nastali BP, Chevron, Shell, ExxonMobil i Royal Duch Shell.

Dela Vinja smatra i da su evropske naftne kompanije, poput britanskog Shella i francuskog Totala u prednosti u odnosu na rivalske kompanije u SAD u procesu tranzicije od velikih naftnih u velike energetske kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.