NavMenu

Ko je sve pogođen trgovinskim sporom sa Prištinom - ArcelorMittal najveći izvoznik na tržište Kosova

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.11.2018. 10:56
Komentari
Podeli

Zenički ArcelorMittal i Komerc-mali iz Prnjavora mogli bi biti najveći gubitnici u najnovijem trgovinskom sporu koji se otvorio na Kosovu, s obzirom na to da su u pitanju dva najveća izvoznika iz Bosne i Hercegovine na to tržište.

Podsjećamo, privremene institucije u Prištini su u utorak donijele odluku o uvođenju poreza od 10% na proizvode iz BiH i Srbije, pravdajući se zaštitom domaće proizvodnje.

Zvanični podaci pokazuju kako su šipke od željeza i toplo valjana žica proizvodi koji su u ovoj godini najviše izvoženi, i to u vrijednosti 27,48 mil KM, a da je ArcelorMittal bio vodeći izvoznik.

- Trenutno analiziramo odluku Prištine i blisko sarađujemo s vlastima u BiH na zaštiti poslovanja. U ovoj fazi ne možemo dati više komentara - kazali su za Nezavisne u ovoj kompaniji povodom najnovijih dešavanja na regionalnom tržištu.

Iz prnjavorskog preduzeća nisu željeli da pričaju na ovu temu bez direktora, a koji je juče, kako je rečeno za Nezavisne, bio na službenom putu.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH kažu kako svaki nepredviđeni i dodatni namet za izvoznike predstavlja izazov, dodajući kako trošak od 10% mnogi neće moći priuštiti te će morati tražiti alternativna rješenja.

- Svako smanjenje izvoza, ukoliko nije kompenzovano domaćom potrošnjom, pokazuje smanjenje ekonomske aktivnosti. Odluka je, u svakom slučaju, negativna i za BiH i za region - rekli su u komori.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da u ovom trenutku ne razmišljaju o kontramjerama Kosovu i da ostavljaju prostor za povlačenje takozvanih zaštitnih mjera, koje, smatra, nisu zaštitne, već praktično znače odustajanje od Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u stalnom dijalogu sa Sekretarijatom CEFTA u Briselu, ali i sa Srbijom, koja je takođe pogođena ovim mjerama.

Na pitanje koji, prema njegovom mišljenju, mogu biti razlozi za donošenje ovakve odluke, odgovorio je da su motivi prilično nerazumljivi.

- Činjenica je da ovo nije prvi put da Kosovo iskače s ovakvim ili sličnim mjerama i na neki način problematizuje svoju poziciju kao CEFTA strana, što će vjerovatno ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama - kazao je Šarović.

U vezi s ovom problematikom oglasio se i Bajram Hasani, bivši kosovski ministar trgovine i industrije, koji je procijenio kako dodatni porez može trajati samo do narednog utorka, a tu procjenu, kako je poručio, bazira na svojim dosadašnjim iskustvima u Vladi Kosova.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.