Izvor: Indikator | Petak, 09.11.2018.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prezaduženi Norwegian Air Shuttle ukida letove između Osla i Sarajeva

Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)
Norveški niskocjenovni prijevoznik Norwegian Air Shuttle suspendovaće dugoodržavane sezonske ljetne letove između Osla i Sarajeva naredne godine, izvijestio je Ex-Yu Aviation.

Aviokompanija je prekinula prodaju karata na ovoj liniji za ljeto 2019. i umjesto toga nudi putnicima "one-stop" opciju preko Stokholma, koja će nastaviti da se održava na godišnjem nivou ili Kopenhagena, koja operira tokom leta.

Norwegian Air Shuttle je prošle godine prevezao više od 39.000 putnika na tri rute na liniji Oslo-Sarajevo.

Norwegian Air Shuttle našao se do "grla u dugovima" zbog snažnog povećanja flote. Problemi Norwegian Air Shuttlea začeti su prije šest godina kada je vodstvo kompanije odlučilo da taj prijevoznik bude predvodnik na tržištu prekooceanskih niskotarifnih letova.

Sve do 2012. to je bila manja kompanija s 68 aviona koji su opsluživali 330 linija. No, te se godina Uprava odlučila za divovsku narudžbu od 200 aviona, što je bio prevelik zalogaj. Prije sedam dana podružnica Norwegian Air Shuttle-a, Arctic Aviation Assets, potpisala je sporazum o prodaji pet Airbus 320 neo aviona. Očekuje se da će transakcija povećati likvidnost kompanije za 62 mil USD.

Prihod od prodaje koristiće se za otplatu duga i povećanje likvidnosti preduzeća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.