Izvor: Glas Srpske | Petak, 09.11.2018.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naše može biti bolje - Brendiranje ključno za bolju pozicioniranost domaćih proizvoda

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Domaći proizvodi kvalitetom mogu parirati evropskim, poručeno je juče u Banjaluci sa konferencije "Brendiranje domaćih proizvoda - Naše je bolje", na kojoj se predstavilo tridesetak preduzeća iz cijele Srpske.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković istakao je da je ovo prilika da kompanije od Trebinja do Prijedora sumiraju rezultate postignute u protekle četiri godine i još jednom naglase značaj kupovine domaćih proizvoda.

- Imamo najmanje deset naših proizvoda koji su već sada prepoznatljiv brend ne samo u BiH i jugoistočnoj Evropi, već na širem evropskom tržištu - istakao je Gluhaković.

On je dodao da je promocija domaćih proizvoda započeta u saradnji sa Privrednom komorom RS.

- Kupovinom domaćih proizvoda se ostvaruju mnogi benefiti, od stvaranja uslova za veće zapošljavanje do povećanja budžeta i kompanija i Srpske, a tu je i pitanje kvaliteta, jer ono što je proizvedeno ovdje znamo da je sigurnijeg kvaliteta, ne umanjujući vrijednosti proizvoda koji dolaze iz inostranstva - rekao je Gluhaković.

Direktor banjalučke Vitaminke Žarko Mikić istakao je da treba još mnogo raditi na povezivanju domaćih kompanija kako bismo se izborili sa agresivnom konkurencijom.

- Zdrava hrana je naš adut, a uvjeren sam da i cijenom možemo biti ozbiljan konkurent u tržišnoj utakmici. Poljoprivreda je naše zlato, naša nafta i kada to shvatimo kao našu prednost, sigurno ćemo imati mnogo bolje rezultate. Naši proizvodi su i kvalitetniji od inostranih - smatra Mikić, koji je dodao da Vitaminka svoje proizvode plasira širom EU, ali i u SAD i Australiji.

Direktor preduzeća Fratello Trade Mario Derajić rekao je da ova firma izvozi polovinu svojih proizvoda.

- Poboljšavamo proizvode kako bismo bili konkurentniji. U BiH više prodajemo proizvode niže cijene, dok smo u izvozu više prisutni sa skupljim proizvodima - rekao je Derajić.

Na konferenciji se predstavila i Banjalučka pivara, koja ove godine proslavlja 145 godina postojanja.

- Naš najpoznatiji brend nektar pivo dobitnik je brojnih priznanja i medalja, a ove godine dobili smo titulu "must have" proizvoda - rekla je PR menadžer Banjalučke pivare Milka Stanivuković.

Na konferenciji je predstavljen i novi broj časopisa Najbolje iz Srpske, kao i novi spot kampanje "Naše je bolje".

Reklama

Predrag Gluhaković je rekao da su marketinške aktivnosti važan segment poslovanja.

- To nije jeftino, ali one kompanije koje su sprovodile te aktivnosti dobro su se pozicionirale na tržištu. Vidljiva je razlika između onih koji su se reklamirali i onih koji nisu - naveo je Gluhaković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.