Izvor: Nezavisne novine | Petak, 09.11.2018.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnja kanabisa u medicinske svrhe vrijedna milijardu dolara

(Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
Proizvodnja kanabisa u medicinske svrhe može se uporediti sa "zlatnom groznicom" 60-ih godina 19. vijeka u Kaliforniji, a prodaja medicinskog kanabisa posao je vrijedan više od 7 mlrd USD, izjavio je direktor kompanije VJV IT i osnivač holdinga NYSK Vančo Tolomanosi, koji se u Makedoniji bavi uzgojem kanabisa u medicinske svrhe.

Tolomanosi je nakon panela "Proizvodnja medicinskog kanabisa" u okviru samita "Makedonija 2025" za Tanjug rekao da su procjene da će se ovo tržište utrostručiti u naredne tri godine, te da će nakon još šireg prihvatanja ove djelatnosti novac "planuti".

On je naveo da je Makedonija geografski na idealnom mjestu za proizvodnju kanabisa i da je dva koraka ispred drugih zemalja u regionu i u Evropi budući da je prva legalizovala proizvodnju u medicinske svrhe.

Kako kaže, za proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe sada se interesuju i Srbija i Grčka, i ova djelatnost samo će rasti.

Šansa za zaradu krije se i u proizvodnji pratećih materijala i proizvoda koji su potrebni u uzgajanju kanabisa, dodaje Tolomanosi, jer se većina toga sada mora nabavljati u SAD i drugim dalekim zemljama.

Kako kaže, većina proizvedenog se izvozi u zemlje EU, prije svega u Njemačku i Poljsku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.