NavMenu

Potpisan ugovor o izgradnji trećeg lota Zeničke zaobilaznice - Turci izvode radove vrijedne 67,3 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.11.2018. 14:45
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor o izgradnji poddionice autoceste na Koridoru 5C Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica potpisan je u sjedištu Autocesta FBiH u Mostaru.

Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor turske kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret Evren Utku Gok, u ime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069 eura s PDV-om, a novac je osiguran u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te grant sredstva u iznosu od 11,03 mil EUR, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. Zeničke obilaznice. Poddionice je duga 4 kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseca.

Izgradnja ove dionice, kako je navedeno, provest će se prema ugovoru "design and build" (projektiraj i izgradi).

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kazao je kako je uvjeren da će se radovi na ovoj dionici projekta izgradnje Koridora Vc realizirati u planiranom roku, a federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić dodao je da se ovom trenutku aktivno radi na 30 kilometara Koridora Vc, te je podsjetio da je dosada izgrađeno 102 kilometra te prometnice.

Evren Utku Gok, direktor građevinsko dioničkoga društva Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, kazao je kako se radi o holdingu s preko 20.000 uposlenika i poslovima koji su realizirani ili u realizaciji na tri kontinenta.

– I na ovom projektu, kao i ranije na dionici autoceste od Vlakova do Tarčina, uposlit ćemo domaće radnike i tvrtke, a materijal i usluge za realizaciju ovoga projekta nabavljat ćemo iz domaćih resursa što će doprinijeti razvoju trgovinskih aktivnosti u BiH – naglasio je Utku Gok.

Direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jan Braun poručio da je za ovu dionicu EU odobrila nešto više 11 mil EUR granta iz Fond sredstava za zapadni Balkan, dodavši kako je najbolja opcija financirati se putem međunarodnih financijskih institucija zbog mogućnosti dobivanja grant sredstava.

Osim otvorenog dijela trase u okviru izgradnje trećeg lota Zeničke obilaznice gradiće se vijadukt Donja Gračanica, dužine 400 metara, tunel Hum dužine 400 metara, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine 300 metara.

U sklopu te dionice gradiće se i petlja Zenica sjever s naplatnim mjestom, kao i prometnice tzv. "sjevernog spoja" koje trebaju povezati autocestu sa Zenicom i magistralnom cestom M-17.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.