Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 08.11.2018.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS pokrenula dodjelu koncesije za VE Grebak kod Nevesinja - Početak radova previđen u naredne tri godine

(Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Vlada RS dala je saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane Grebak u Nevesinju, a prema procjeni investitora, prvi kilovati struje mogli bi biti proizvedeni za tri godine.

Njemačka kompanija VE Grebak je prije godinu započela realizaciju plana izgradnje ovog vjetroparka, a vrijednost investicije procijenjena je na 65 mil EUR.

U odluci Vlade RS koja je objavljena u Službenom glasniku navedeno je da se postupak dodjele koncesije pokreće na osnovu inicijative privrednog društva VE Grebak iz Nevesinja.

- Potvrđuje se postojanje javnog interesa za realizaciju predmetne koncesije. Zadužuje se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama - navedeno je u odluci.

Izvršni direktor preduzeća VE Grebak Miralem Čampara je istakao da investitora očekuje još mnogo posla.

- Nakon dobijanja koncesije slijede dvije godine pripremnih radova, koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, priključivanje vjetroelektrane na mrežu, izradu projekta i dobijanje građevinske dozvole. Kada sve to kompletiramo, počeće izgradnja. Tek za tri godine počeće montaža turbine i proizvodnja električne energije - rekao je Čampara za Glas Srpske.

Dodao je da je procijenjena instalisana snaga vjetroelektrane oko 49,5 megavata, dok je procijenjena godišnja proizvodnja oko 130 gigavat časova.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović ističe da je u vrijeme bivše Jugoslavije na prevoju Grebak planirana izgradnja zimskog turističkog centra.

- Postavljen je i temelj i mi očekujemo da će investitor nakon što realizuje projekat izgradnje vjetroparka pokazati interesovanje za nastavak te priče i da ćemo unaprijediti zimski turizam na području naše opštine - rekao je Avdalović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.