NavMenu

Slovenija podiže minimalac na 667 EUR neto od 2019. godine

Izvor: Tanjug Četvrtak, 08.11.2018. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Slovenačka stranka Levica predstavila je javnosti prijedlog zakona o minimalnoj plati kojim se predviđa nova formula za utvrđivanje minimalne zarade od 2021. godine, kao i stope povećanja minimalca za 2019. i 2020. godinu. Zakonski prijedlog su već u načelu usvojile sve koalicione stranke, izvještava agencija STA.

Prema tom prijedlogu, minimalna zarada, koja trenutno iznosi 638,42 EUR neto, biće povećana sledeće godine na 667 EUR, odnosno na 700 evra 2020. Minimalnu platu trenutno određuje ministar nadležan za rad i to na bazi inflacije i, opciono, na osnovu drugih makroekonomskih kretanja.

Prema novoj formuli koja će stupiti na snagu od 2021. godine, minimalna zarada u Sloveniji će morati da bude veća od minimalnih troškova života za najmanje 20%, što bi trenutno iznosilo 736 EUR mjesečno, izjavio je lider Levice, Luka Mesec, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, formula obezbjeđuje da "svi oni koji rade osam sati dnevno više ne budu na granici siromaštva, kao do sada".

Levica takođe traži da svi bonusi utvrđeni zakonom i kolektivnim ugovorima budu isključeni iz minimalne zarade i isplaćivani odvojeno od 2019. godine.

Podaci Ministarstva rada pokazuju da oko 42.000 ljudi, od kojih skoro 35.000 u privatnom sektoru, trenutno primaju minimalnu platu.

Međutim, povećanje minimalne zarade u januaru, kako je predloženo, zapravo bi uticalo na primanja oko 70.000 radnika, rekao je Mesec.

Udruženja poslodavaca su izrazila uzdržanost prema prijedlogu za povećanje minimalne plate, jer poslodavci strahuju od pada profitabilnosti i konkurentnosti, dok sindikati pozdravljaju najavljene izmjene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.