Izvor: Franchising.rs | Srijeda, 07.11.2018.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Edukacija djece za IT sektor - Kliker centar iz Banjaluke traži franšizere širom BiH

(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Vladimir Sukara je dugo u preduzetničkim vodama, uglavnom u poslovima koji se tiču informacionih tehnologija. U Banjaluci ima softversku firmu Got Solution brand (JSGuru) koja zapošljava programere i nudi svoje usluge širom svijeta, a osnivač je i poslovnog inkubatora Qlab.

Prateći dešavanja na tržištu, postalo mu je jasno da će za desetak godina nastati problem nedostatka radnika u IT oblasti, jer potreba za programerima rapidno raste.

– Razmišljao sam dugo o edukaciji i željeli smo da se, na neki način, ovom tematikom približimo djeci. Nije riječ samo o programiranju i pisanju kodova, već i drugim stvarima, budući da će se u budućnosti 90% poslova obavljati digitalno – priča Sukara šta ga je motivisalo da uzme franšizu škole za programiranje Kliker centar iz Beograda.

Kliker je IT centar za djecu osnovan u maju 2015. godine u Beogradu i organizuje kurseve za učenje osnova programiranja, robotike i digitalne kreativnosti. Kursevi su namijenjeni djeci od pet do 18 godina, a na raspolaganju im je 11 programa.

Vladimir Sukara kaže da su ovu franšizu, prije svega, uzeli da bi zajedno sa davaocem napravili nešto "veće", a ne samo da bi zaradili.

– Naše mišljenje je da jedni drugima možemo da pomognemo da napravimo ne samo poslovni uspjeh, već i da unaprijedimo ovaj segment kroz edukaciju djece i tako doprinesemo tržištu – kaže Sukara.

Iako imaju iskustva iz ove oblasti, Sukara, s druge strane, kaže da nisu željeli da koncept razvijaju sami.

– U tom slučaju ste uvijek uskraćeni za drugačije mišljenje i poglede. Davalac franšize bi trebalo da vam prenese određena iskustva, ali ono što je možda još važnije – da vam da neko novo znanje i drugačije mišljenje. Ipak, mislim da i dobri primaoci mogu da doprinesu sistemu ili, pak, daju nove ideje, pa mi već imamo neke svoje prijedloge za unapređenje saradnje. Riječ je o onlajn kursevima, kako bismo bili dostupni većem broju djece jer mnogi nisu u prilici da iz sela putuju u veća mjesta, a imaju internet i mogućnosti za onlajn praćenje kurseva. Na toj ideji trenutno radimo zajedno – objašnjava Sukara i dodaje da su na ovu poslovnu saradnju gledali kao na dugoročno partnerstvo.

On kaže da zapošljavanje programera jeste izazov. Međutim, u njegovoj kompaniji trenutno radi 50 ljudi, tako da resurse, kada je riječ o predavačima u školi programiranja, crpi iz svoje osnovne djelatnosti.

– Uvijek postoje oni koji su voljni da dodatno zarade i žele da rade s djecom i prenesu im znanje – kaže.

Interesovanje za Kliker centar u Banjaluci konstantno raste, a samo u posljednjem roku upisano je 67 djece. Najveće interesovanje je za program Scratch, odnosno, veb-programiranje.

– Svaki upis je sve bolji i siguran sam da ćemo nastaviti u tom pravcu.

Školu promovišu u svom Qlab-u, na društvenim mrežama, organizujući razne događaje, kreativne vikende na kojima se, kako kaže, širi "kult" o "Klikeru".

Kada je riječ o samom poslovnom ambijentu u Bosni Hercegovini, Sukara se ne žali i kaže da je "klima onakva kakvom je napravite".

– Nama dobro ide. Važno je kakav put pravite, a svakako da ukupno stanje može da bude bolje.

Kao primaoci master franšize, imaju i priliku da franšiznu mrežu prošire u sve gradove Bosne i Hercegovine, ali im je od brzog širenja važnije ko će biti primalac franšize.

– Kao što smo i mi razmišljali da partnerstvom treba dobiti dodatnu vrijednost, tako isto želimo da nađemo ozbiljne primaoce franšize i izgradimo dugoročna partnerstva. Jedino takva saradnja može da uspije. Idealan primalac franšize "Kliker" je preduzetnik ili pojedinac koji razvoj doživljava kao maraton, trku na duge staze. Neko ko stvarno voli to što radi i ima strast da svojim djelovanjem u okviru franšize doprinese razvoju proizvoda i samim tim stavi sopstveni potpis na ono što radi – smatra Sukara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.