NavMenu

Podrška borbi protiv softverskog piratstva u BiH: Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera u BiH podržava akciju SIPA-e

Izvor: Pristop BH Srijeda, 15.04.2009. 12:37
Komentari
Podeli

Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera (BSA), vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja, je podržala nedavnu akciju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je sprovedena na području Hercegovine, a s ciljem zaustavljanja ilegalne proizvodnje, distribucije i prodaje nosača slike i zvuka u BiH.

"Nedavna akcija u Hercegovini je veoma ohrabrujuća za industrije koje su najčešče na meti piratstva i sigurno predstavlja pozitivan znak da se piratstvo više neće tolerisati u BiH. U prilog ovome idu i navodi iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu su pripadnici SIPA-e izvršili pretres u tri grada na ukupno 12 lokacija i pronašli veliki broj nosača slike i zvuka, te opreme za njihovu proizvodnju. Mi ćemo i dalje pratiti nastavak aktivnosti vezane za borbu protiv piratstva i učiniti sve da se zaštite prava intelektualne svojine naših članova od počinioca krivičnih djela koji će se identificirati po završetku akcije pripadnika SIPA-e," izjavio je Džemil Sabrihafizović, pravni zastupnik i glasnogovornik BSA u BiH.

BSA u BiH sarađuje već duže vrijeme sa svim relevantnim institucijama u BiH, te agencijama koje su zadužene za provođenje zakona i zajedno sa svojim članovima implementira efektne kampanje o značaju zaštite intelektualne svojine. Zaštita od piratstva je posebno značajna za softverske kompanije ali i za ekonomski razvoj cjelokupne zemlje.

Ova vodeća svjetska organizacija svojim djelovanjem u Bosni i Hercegovini potpomaže borbu protiv softverskog piratstva i redovnim "mistery shopping" posjetama u cijeloj zemlji, s ciljem zaštite potrošača prilikom kupovine računara ali i kompanija koje se bave prodajom softvera, kako bi čitav proces bio u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH.

"Zadovoljstvo mi je reći da je suradnja BSA sa releventnim agencijama koje se bave istragom i zaštitom veoma dobra. Nedavno smo imali priliku da predamo osam krivičnih prijava protiv kompanija koje se bave prodajom računara, a koje instaliraju nelicencirani softver na nove računare i već imamo nekoliko novih slučajeva za koje će krivične prijave biti podnesene sljedećeg mjeseca. Spremni smo pružiti svu podršku agencijama koje su zadužene za provođenje zakona kako bi im pomogli u borbi protiv piratstva u BiH, naglasio je Sabrihafizović.

Efikasna borba protiv softverskog piratstva je obaveza svake zemlje, a posebno onih koje namjeravaju razviti specifične i profitabilne industrije kao što je informaciona tehnologija. Trenutne akcije SIPA-e predstavljaju veliki korak naprijed u davanju jasnog signala da je i Bosna i Hercegovina spremna da se pridruži borbi protiv piratstva u svim segmentima društva što je važan uslov za pristupanje međunarodnim organizacijama, direktnim stranim investicijama i kreiranju novih radnih mjesta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.