Izvor: Klix | Srijeda, 07.11.2018.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro otvaranje ponuda za izgradnju obaloutvrde rijeke Drine u Goraždu - Radovi početkom 2019.

Goražde (Foto: Gorazde.ba)
Tender za izgradnju obaloutvrde rijeke Drine na području Goražda je raspisan i u drugoj polovini jedanaestog mjeseca očekuje se otvaranje ponude, rekao je juče (6. novembra 2018. godine) Alojz Dunđer, direktor Ureda za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prilikom razgovora sa predstavnicima Svjetske banke i gradonačelnikom Goražda o tom projektu.

- Očekujem da će u toku ove kalendarske godine potpisati ugovor sa izvođačem radova i da će do kraja naredne godine svi radovi biti završeni - izjavio je Dunđer.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu koji finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) koji se odnosi na izgradnju obaloutvrda rijeke Drine od Vitkovića do entitetske granice, tačnije općine Novo Goražde, kao i Podhranjenskog potoka.

Ukupna vrijednost projekta za Grad Goražde je više od 10 mil KM, s tim da će osim sredstava Svjetske banke, sa 2 mil KM projekat sufinansirati i Agencija za vodno područje rijeke Save.

- U pitanju je projekat zaštite od poplava na rijeci Drini. Mi smo protekle tri godine završili projektnu investiciju Prača - Hrenovica i isto tako investicije u općini Foča FBiH. Pripremali smo dokumentaciju za sve ukupno šest lokacija na području Goražda. Federalno ministarstvo i Agencija za sliv rijeke Save odredili su prioritetnu investiciju i dogovoreno je da ta projektna investicija bude izgradnja obaloutvrda nizvodno od centra grada sve ukupne dužine 4 kilometra - izjavio je Dunđer.

Igor Palandžić, vođa tima Svjetske banke na ovom projektu, ističe da je procedura nabavki za prvi od tih projekata u toku.

- Nadamo se da će vrlo brzo krenuti u konkretne stvari i otpočeti građevinski radovi koji su bili planirani - izjavio je Palandžić.

U Gradskoj upravi podsjećaju da se Goražde već duže vrijeme susreće sa problemom urušavanja obaloutvrda, da je stanje usložnjeno nakon poplava u decembru 2010, te da rješenje problema očekuju sa realizacijom projekta Svjetske banke.

- Očekujemo za petnaestak dana i otvaranje tih ponuda. Nema nikakvih zastoja, sve smo mi pripremili, izdali dozvole i već možemo krenuti sa trećim, četvrtim lotom, a to je centar grada. Moramo ovdje dobrim dijelom urediti obalu i imamo Pothranjenski potok, a onda su završne faze prema Vitkovićima. Ova sredstva koja imamo ne mogu biti dovoljna i oni su to danas kazali. I ranije smo o tome govorili, međutim sad se pokazalo da taj iznos od Vitkovića do entitetske linije iznosi ukupno 30 mil KM. Oni su spremni krenuti i dalje sa prijedlozima ka Svjetskoj banci i njihovoj direkciji da pomognu, ali su dali i nama šansu da na još neke adrese apliciramo, što ćemo i uraditi - izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Dodao je da je bitno da je krenula realizacija projekta i da će prva faza, ako ne bude žalbi, biti završena naredne godine. Već početkom 2019. godine, kaže Ramović, može početi izgradnja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.