NavMenu

IBM kupio Red Hat za 34 mlrd USD - Kompanijama će biti ponuđeno rješenje oblaka sa otvorenim kodom

Izvor: eKapija Srijeda, 07.11.2018. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
IBM i Red Hat, vodeći svjetski pružalac cloud softvera otvorenog koda, došli su do konačnog sporazuma prema kojem će IBM preuzeti sve dionice Red Hata za 34 mlrd USD, odnosno za 190 USD po dionici u gotovini, prenosi AS Adria.

- Kupovina Red Hata je velika prekretnica. IBM će postati najveći svjetski ponuđač hibridnog clouda. Kompanijama će nuditi jedino rješenje oblaka s otvorenim kodom koje će njihovom poslovanju omogućiti punu vrijednost clouda - kazala je predsjednica Uprave i glavna izvršna direktorka IBM-a Ginni Rometty.

- Većina kompanija danas je tek na 20% puta ka prihvatanju clouda, uglavnom iznajmljujući računarsku snagu kako bi smanjile troškove. Ostatak od 80% odnosi se na otključavanje stvarne poslovne vrijednosti i podsticanje rasta. To je sledeće poglavlje oblaka. Ono zahtjeva prebacivanje poslovnih aplikacija na hibridni oblak, izvlačenje više podataka i optimizaciju svakog dijela poslovanja, od lanca snabdijevanja do prodaje.

- Softver otvorenog koda je osnovni izbor savremenih IT rješenja i nevjerovatno sam ponosan na ulogu koju je Red Hat igrao u kreiranju takve stvarnosti - izjavio je izvršni direktor Red Hata Jim Whitehurst i dodao da će im udruživanje snaga s IBM-om omogućiti više resursa i prilika za ubrzanje prihvatanja otvorenog koda kao osnove za digitalnu transformaciju.

Ova akvizicija okuplja najbolje pružaoce usluga u okviru hibridnog oblaka, a njihovim će klijentima omogućiti sigurno premeštanje svih poslovnih aplikacija u oblak. Kompanije već danas koriste više oblaka. Međutim, istraživanja pokazuju da 80% poslovnih radnih procesa tek treba da se preseli u cloud. Vlasnički zaštićena priroda današnjeg cloud tržišta sprečava prenošenje podataka i aplikacija na više oblaka, sigurnost podataka u okruženju s više oblaka i dosledno upravljanje cloudom.


IBM i Red Hat biće čvrsto predani rešavanju ovog problema i ubrzaće usvajanje više oblaka. Zajedno će pomagati klijentima da brže kreiraju poslovne aplikacije u oblaku, potaknuti veću prenosivost i sigurnost podataka i aplikacija na više javnih i privatnih oblaka. Pri tome će se oslanjati na svoje vodstvo u ključnim tehnologijama kao što su Linux, softverski paketi zvanim kontejneri, upravljanje s više oblaka te upravljanje i automatizacija oblaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.