Izvor: Vino.rs | Utorak, 06.11.2018.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pet vinskih trendova u 2019. godini

(Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Vinska scena u svijetu izuzetno je dinamična. Vinarije, trgovci i marketinške agencija pažljivo prate tržište i pokušavaju da ustanove šta će to na vinskoj sceni biti trend u narednom periodu.

Evo šta se izdvaja kao pet vinskih trendova u 2019. godini.

Milenijalci preuzimaju glavnu riječ

Statistika govori da su generacije milenijalaca u 2018. godini popile više vina nego generacije stasale u drugoj polovini prošlog vijeka, što će postati još izražajnije u narednom periodu. Podatak da otprilike trećina milenijalaca pije vino svaki dan ne može da se zanemari. Iz tog razloga marketinške agencije savjetuju vinarijama da modernizuju dizajn, šarene etikete su u modi, kao i neobični nazivi vina. Generalno, milenijalci preferiraju organska i biodinamička vina, tako da treba biti spreman i na veći rast prirodnih vina u ponudi.

Vinski kokteli

Ovog ljeta zabilježen je rast potražnje vinskih koktela, odnosno voćnih vina pomješanih s raznim kombinacijama alkoholnih i bezalkoholnih pića s mnoštvom ledom. Koliko god ih se vinski čistunci grozili, vinski kokteli su tu da ostanu i dogodine, a pojedinji veliki svjetski brendovi već su se ukrcali na taj trend sa sopstvenim receptima.

Prirodna vina

Vođeni željom mladih generacija konzumenata za zdravim i održivim proizvodima, segment prirodnih vina nastaviće ubrzan rast i u 2019. godini. Biodinamička i organska vina postaju polako ali sigurno ozbiljan konkurent dosadašnjoj mejnstrim proizvodnji oslonjenoj na razne vrste herbicida i đubriva.

Odležavanje u buradima od burbona

Destilerije žestokih pića već desetak godina intenzivno koriste staru vinsku burad, posebno onu u kojima su odležavali porto i šeri, kako bi u svojim destilatima dobili dodatne arome i karakteristike. Sada se to isto dešava u suprotnom pravcu - vinari otkrivaju korišćenu burad od viskija, posebno burbona, kao novo mjesto za odležavanje vina. Baš kao u slučaju s vinskim koktelima, i ovo je trend koji će po svoj prilici potrajati.

Konzumiranje vina kod kuće

Vina će izgleda sve više da se piju kod kuće, u društvu ili jendostavno u udobnosti doma. Očekujte snažan rast u prodaji vina, kako onlajn, tako i po vinotekama i prodavnicama. To ujedno znači da se očekuje veća potražnja vrhunskih i premijum vina koja su po cijeni daleko dostupnija u prodavnicama nego u restoranima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.