NavMenu

Centralna banka BiH u trećem kvartalu izašla iz gubitka

Izvor: Indikator Utorak, 06.11.2018. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Centralna banka BiH izašla je iz gubitka koji je imala na polugodištu, te je za devet mjeseci 2018. godine ostvarila neto dobit od 1 mil KM, izvještava Indikator.ba.

Centralna banka je za period januar-juni 2018. godine, prema nerevidiranom izvještaju, imala gubitak od 3,4 mil KM kao rezultat primjene Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja (MSFI), koji je uveden od 1. januara 2018. MSFI standardi nalažu kontinuirano priznavanje očekivanih kreditnih gubitaka po principu "pogleda unaprijed" i ažuriranje na svaki izvještajni datum radi prikaza rizika kojim je izložena bančina finansijska imovina.

Povratak u pozitivnu zonu poslovanja banka je ostvarila sa postignutom neto dobiti u trećem kvartalu od 4,4 mil KM.

U zabilješki uz finansijski izvještaj CBBiH za devet mjeseci 2018. navodi se da su nepovoljni tržišni uslovi kojima je banka dugi niz godina izložena, a koji dolaze iz međunarodnog okruženja, nastavljeni i u 2018. godini.

Posebno negativan pritisak na poslovanje Centralne banke vrše izuzetno nepovoljni uslovi tržišta eurozone u vidu neagativnih kamatnih stopa na depozite na vrijednosne papire u koje se plasiraju devizne rezerve Centralne banke BiH.

- Centralna banka BiH, kao i druge centralne banke u svijetu, nije profitno ortijentisana finansijska institucija i njena uspješnost se ne može mjeriti po finansijskom rezultatu, već po ostvarenju zakonom postavljenih ciljeva vezanih za montarnu stabilnsot - dodaje se u zabilješci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.