Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.11.2018.| 15:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u RS

Tvrđava Kastel u Banjaluci (Foto: Kitic Goran/shutterstock.com )
Na osnovu rješenja Ministarstva trgovine i turizma RS, gradovi Banjaluka i Istočno Sarajevo proglašeni su turističkim mjestima u Republici Srpskoj, prema kvantitativnim i kvalitativnim kriterijumima za proglašenje turističkog mjesta, a u cilju uspostavljanja centara koji će imati ulogu pokretača turističkog razvoja u Republici Srpskoj, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naime, u skladu sa Zakonom o turizmu, proglašenje turističkog mjesta vrši se na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterijuma.

- Kvantitativni kriterijumi procjenjuju se na osnovu podataka o obimu turističkog prometa, odnosno broju dolazaka i noćenja turista, na području jedinice lokalne samouprave u posljednjoj godini koja prethodi godini u kojoj se vrši proglašenje turističkog mjesta. Kvalitativni kriterijumi se procjenjuju na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture (turistička signalizacija, prirodna i kulturna baština, turistički proizvodi i dr) i turističke suprastrukture (hoteli, moteli, pansioni, hosteli, seoska domaćinstva, restorani i dr) na području jedinice lokalne samouprave - navodi se u saopštenju.

Prethodno su Ministarstvu trgovine i turizma upućeni zahtjevi za proglašenje turističkog mjesta od strane Grada Banjaluka i Grada Istočno Sarajevo kao organizacionih i funkcionalnih cjelina sa formiranom turističkom ponudom, prirodnim vrijednostima, kulturnim dobrima, znamenitostima od značaja za turizam, komunalnom, saobraćajnom i turističkom infrastrukturom i drugim sadržajima za smještaj i boravak turista.

Rješenja kojim su gradovi Banjaluka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u Republici Srpskoj donesena su na period od pet godina nakon čega podliježu reviziji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.