NavMenu

Premijera baletne predstave Okovani Prometej 10. novembra u Sarajevu

Izvor: Klix Ponedjeljak, 05.11.2018. 15:17
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)Ilustracija
U subotu, 10. novembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno će biti izvedena baletna predstava Okovani Prometej za koji režiju i koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač.

Okovani Prometej je tragedija jednog od najpoznatijih grčkih tragičara, Eshila. Djelo govori o titanu Prometeju, njegovim pothvatima i mukama, kao o prvaku ljudskoga roda.

- Za mene kao koreografa poseban izazov je bio istražiti granicu u pokretu između racionalnog i iracionalnog. Duhovni okovi likova u predstavi kroz ekspresiju pokreta igrača čine sistem programiranih mehaničkih figura koje se postepeno oslobađaju mehanike i postaju samosvjesni ljudi. Upravo ta oslobođenost tijela kreira pokrete na način da postaju individualni, ekspresivni i na momente transični. Energija solista i ansambla je ono što pokreće i čini predstavu Okovani Prometej i u svojoj sveukupnosti kreira jedan svijet koji itekako korespondira sa današnjim vremenom - rekla je Čečo Bakrač.

Uloga Prometeja pripala je Milanu Rusu i Ervisu Koceku. Osim njih, u Okovanom Prometju učestvuju Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereščagina, Igor Pastor, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Admir Kalkan, Til Čmančanin, Albina Huskić, Evgeny Gaponko, Aida Čorbadžić, Adnan Đindo, Jesenko Matković, Omar Hadžić i Matej Alilović.

U baletu učestvuju i orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić, te učenici Srednje muzičke škole Sarajevo.

Muziku za ovaj balet komponovao je poznati hrvatski kompozitor Marijan Nećak, a uloga dirigenta pripala je Nadi Matošević Orešković. Za scenografiju je zadužen Valentin Svetozarev, a za kostime Amna Kunovac Zekić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.