NavMenu

I Hrvatska nazadovala na Doing Business listi

Izvor: Tanjug Petak, 02.11.2018. 12:04
Komentari
Podeli

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Sa prošlogodišnjeg 51. mjesta po lakoći poslovanja, Hrvatska je u 2018. nazadovala na 58. među 190 zemalja. I to u godini velikih reformi, navodi Poslovni dnevnik na osnovu izvještaja Grupacije Svjetske banke Doing Business 2019: Trening za reformu, koji je objavljen 31. oktobra.

Prosječno vrijeme pokretanja biznisa u Hrvatskoj je 22,5 dana, u Srbiji 5,5 dana, a u Sloveniji osam dana. To savršeno oslikava dva područja koja koče napredak - pravosuđe i javna uprava.

Iako se, recimo, ime firme može elektronski registrovati na trgovačkom sudu, istom tom sudu u prosjeku treba dvije nedjelje za izdavanje papira. A, bez njih je nemoguće otvoriti račun u banci ili napraviti pečat, dodaje Poslovni dnevnik.



Najlošija situacija je, kako se ocjenjuje, s dozvolama za gradnju (159. mjesto na svijetu) kod kojih su umjesto pojednostavljenja dodata četiri nova postupka pa proces traje 146 dana i košta 10% investicije. Srbija je, primjera radi, na 11. mjestu s procesom koji traje tačno 40 dana kraće, a košta manje od dva posto investicije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.