NavMenu

Kreće revitalizacija lječilišta Gata u Bihaću - Potpisan ugovor za početak istraživanja termomineralnih voda

Izvor: Indikator Petak, 02.11.2018. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Elena Yakusheva/shutterstock.com)Ilustracija
U Bihaću je potpisan ugovor kojim će biti omogućen početak istraživanja termomineralnih voda u bihaćkom naselju Gata, što otvara mogućnosti da se mogu izdati koncesije pravnim licima na korištenje.

To podrazumijeva da njihovo crpljenje neće imati negativnog utjecaja na eksploatacione bunare koji snabdijevaju lječilište Gata.

Riječ je o prvoj fazi projekta vrijednog 75.000 KM, a novac obezbjeđuju Grad Bihać i Vlada USK-a. Cilj je definiranje raspoloživih termomineralnih voda na ležištu Gata Ilidža.

- Bit će izrađen elaborat, koji će tačno dokazati o kojem kapacitetu i kvalitetu vode je riječ - kazao je za Federalnu televiziju Nijaz Lipovača, pomoćnik gradonačelnika Bihaća za lokalni razvoj.

Almir Mašinović, ministar poljoprivrede USK naglasio je da načinjen prvi korak, te je izrazio nadu da će ih biti još uz učešće Vlade USK, kao i grada Bihaća i ostalih relevantnih institucija.

Jedna od stvari koje će biti potrebno uraditi biće i usklađivanje pravne regulative na polju javno-privatnog partnerstva kako bi se omogućilo tržišno poslovanje Gate.


Prema istraživanjima 80-ih godina prošlog vijeka, termalne vode Gate jedne su od najbogatijih mineralima u regionu, a pogodne su za liječenje više vrsta bolesti. Međutim, nakon rata lječilište nije revitalizirano, nego je godinama propadalo.

Vlada USK krenula je ove godine ozbiljnije u realizaciju investicionog projekta lječilište Gata, koji prema srednjoročnom planu ulaganja USK iznosi oko 4 mil KM, a obuhvata izgradnju lječilišnih i rekreacionih kapaciteta.

Pojavio se i njemački investitor koji je pokazao zainteresiranost za ulaganje u lječilište Gata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.