NavMenu

GIS aplikacije za različite primjene - Hrvatska firma Smart Cloud želi širenje u BiH i Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.11.2018. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Stefan Ml/shutterstock)
Hrvatska firma Smart Cloud sa sjedištem u Puli, regionalni partner globalne kompanije GIS Cloud za kreiranje aplikacija za upravljanje prostornim podacima, osnovana je prije pet godina i već bilježi dobre rezultate na hrvatskom tržištu. Sarađaju sa opštinskim i županijskim upravama, komunalnim preduzećima, kao i privatnim firmama, a u planu je da se iz Hrvatske prošire na BiH, Srbiju i Makedoniju, rekao je za eKapiju na ovogodišnjem sajmu RENEXPO u Sarajevu generalni direktor Smart Cloud-a Dragan Sokolović.

Njihovo izlaganje u Sarajevu bio je prvi put da se predstavljaju ovom tržištu.

- GIS Cloud je prva GIS platforma na svijetu koja je nastala u oblaku, 2009. godine, i već 2010. ju je londonski akcelerator Seedcamp proglasio za jedan od deset najboljih IT projekata u svijetu. Tada je GIS Cloud dobio značajnu finansijsku podršku i pod patronatom Seedcampa radilo se na kreiranju globalne strategija za proboj, da bi ubrzo i postali globalna platforma koja je danas zastupljena u više od 40 zemalja svijeta - počinje pirču Sokolović.

Kaže da su njihovi klijenti oni koji koriste geografsko-informacijski sistem za kreiranje spocifičnih aplikacija - opštine, gradovi, županije, državne institucije, zavodi za prostorna uređenja. Sve je više i privatnih firmi, među kojima je GIS Cloud napravio revoluciju u odnosu na tradicionalne GIS alate, jer je ova platforma, ističe. "jednostavna i intuitivna", jer je može koristiti svako ko želi upravljati svojim podacima.

- Većina podataka koje danas konzumiramo imaju svoju prostornu komponentu. Kada na netu npr tražimo apoteku, želimo onu najbližu, ili restoran, te se naše potrebe baziraju na iskustvu sa Google mapama. Danas smo svi na pametnim telefonima i hodajući smo senzori, i zato ove aplikacije olakšavaju svakodnevno funkcionisanje upravljajući prostornim podacima. Npr. naši korisnici iz komunalnog sektora utvrđuju preko aplikacije nepravilnosti u komunalnoj infrastrukturi, i taj podatak se dijeli među onim učesnicima koji taj podatak trebaju vidjeti da bi određeni problem bio riješen. Tačno se vidi slijed svih postupaka, ko je šta napravio, tako da na kraju problem bude riješen - pojašnjava Sokolović.

Navodi uspješan primjer Hrvatske vatrogasne zajednice koja koristi GIS Cloud. Zajednica, koristeći prema njihovim potrebama kreiranu aplikaciju, prati svoja vozila i intervencijske službe, u kontekstu svih potrebnih podataka. Kada vatrogasna ekipa odlazi na mjesto požara mora znati gdje je npr trafostanica, da li je elektrovod nadzemni ili podzemni, da li je stub drveni ili metalni, gdje su postavljeni hidranti itd... U Opatiji su npr uvezali i podatke vodovodnog preduzeća Liburnijske vode, te imaju podatke o hidrantima koje Liburnijske vode redovno ažuriraju, što se odmah mijenja i u aplikaciji. Takođe, Liburnijski hoteli su dali podatke koliko hotel može da primi gostiju, gdje su evakuacijski izlazi i slično. Sve su to podaci koji su nužni vatrogasnoj ekipi.


- Primjena ove aplikacije je zaista široka. Najpopularnija je primjena među opštinama ili gradovima, koji žele ostvariti dobru komunikaciju sa građaninama, a i građani žele dobru uslgu za ono što plaćaju. Tako se građani informišu o izmjenama npr regulacionih planova, šta opština ili grad želi graditi u određenom dijelu, a građani šalju prijedloge šta je nužno da se gradi, da li negdje treba vrtić, klupa ili drvored... Takođe, i investitorima je olakšano, jer preko aplikacije, jednim klikom, dobijaju informacije o slobodnim parcelama, a da ne troše vrijeme kucajući od vrata do vrata...

U ovakvim primjerima, kako kaže Sokolović, na domaćem terenu se oslanjaju na mape Hrvatske geodetske uprave, jer su to javni podaci i moraju biti dostupni građanima. Sve one izmjene koje uprava odradi, automatski se ažuriraju i na aplikaciji koju je Smart Clodu kreirao.

- Zbog mogućnosti široke primjene ovakvih aplikacija, ovo je zaista kreativan posao - kaže naš sagovornik.

Navodi i primjer vojno-policijske službe države Čile, Carabineros de Chile, koja koristi GIS Cloud aplikaciju i preko nje prati sve kriminalne radnje u državi ili određenom dijelu nekog grada, što je način da se izbore sa kriminalom.

- U narednom periodu očekujem još veću primjenu naših aplikacija u opštinskim, gradskim upravama i njihovim preduzećima. Uprave žele što efikasniju komunikaciju sa građanima, a tehnologije su najbolji kanal za to, a nisu ni skupe - zaključio je Sokolović.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.