Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 13.04.2009.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Granski sindikati u FBiH o prijetnji prinudnog odmora za radnike: Grafičari očekuju do 400 otkaza

Sindikat grafičara u FBiH do kraja aprila očekuje otpuštanje 300 do 400 radnika u toj oblasti, dok u drugim privrednim granama smatraju da će doći do slanja radnika na prinudni odmor u slučaju izostanke podrške vlasti.

Nakon što je Uprava "ArcelorMittala Zenica" donijela odluku o slanju oko 1.200 radnika na čekanje, ovakvih slučajeva u drugim industrijskim granama i trgovini za sada nema, ali se tek očekuju.

Sindikalci ističu da poslodavci uglavnom pribjegavaju skraćenju radnog vremena, uvođenju neradnog dana, pa i neprodužavanju ugovora o radu koji su potpisani na određeno vrijeme, dok u grafičkom sektoru očekuju i proglašenje tehnoloških viškova.

"Biće bar po četiri do pet radnika proglašeno viškom u svakoj štampariji. U FBiH ima oko 80 legalnih štamparija, posla nema, dok su porezi i doprinosi ogromni. Uputili smo zahtjev Vladi FBiH da se u zakonu o radu dozvoli preraspodjela radnog vremena", rekao je Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih radnika u FBiH.

Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata poljoprivredne, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede, ugostiteljstva, turizma i trgovine (PPDIVUT), ističe da menadžeri nemaju rješenja za prevazilaženje krize, te se očekuju problemi od slanja ljudi na čekanje, do proglašenja tehnološkog viška i prijevremenog penzionisanja.

Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH, tvrdi da nema najava iz drugih firmi da će se desiti ono što se desilo u "ArcelorMittalu", dok su neka preduzeća uvela petak kao neradni dan. Kaže da je čak iz firme "Graewe Tadiv" Konjic stigla ohrabrujuća vijest da očekuju prijem novih radnika u junu.

Za razliku od njih, iz Sindikata trgovine FBiH upozoravaju da je stanje u ovoj branši obeshrabrujuće jer nema prometa. Azra Šehbajraktarević, predsjednica tog sindikata, očekuje da će "Magros veletrgovina" Sarajevo slati radnike na čekanje s obzirom na to da ih ne smiju otpuštati zbog privatizacijskog ugovora.

"U jednoj firmi radi se pola radnog vremena. Nema još nigdje čekanja, ali je pitanje kada će to početi", smatra ona.

Kata Iveljić, predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH, kaže da su se poslodavci i sindikati iz ove grane dogovorili da nema slanja radnika kući, već da se iskoriste sve unutrašnje rezerve, ide na uštede i preraspodjelu radnika.

"To je prelazno rješenje, jer je došlo do smanjenja plata. No, pada proizvodnja i ne znači da neće doći do prinudnih odmora pa i otpuštanja ako vlasti ne daju poticaje privredi", istakla je Iveljićeva.

U Sindikatu građevinarstva BiH tvrde da se može "očekivati sve" ako bh. firme ne dobiju posao izgradnje dionice autoputa na koridoru 5c.

Rudari su, napominje predsjednik tog granskog sindikata Jakub Ljubović, imali povećanje proizvodnje u januaru i februaru i nema razloga da osjećaju posljedice recesije, dok je za šest radnika u RMU Zenica istekao ugovor na određeno i nije produžen, što je u skladu sa zakonom.

Ferdija Kojčić, predsjednica Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH, kazala je da se u ovoj grani povremeno dešava da po dva do tri dana radnik bude poslan kući, ali bude vraćen na posao. U sindikatima šumarstva, te nafte i petrohemije nemaju slučajeva niti najava da će radnici biti upućeni na prinudni odmor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.