Izvor: eKapija | Srijeda, 31.10.2018.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turska najveći svjetski izvoznik automobila u odnosu na ukupnu proizvodnju

(Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)
Turska je pretekla Kanadu po stopi izvoza u odnosu na ukupnu proizvodnju u automobilskoj industriji. Od svih zemalja svijeta, Turska sa stopom od 83,3% izvozi najviše onoga što proizvede.

Prema podacima firme specijalizovane za istraživanja u okviru automobilske industrije Jato Dynamics, Kanada je u 2017. bila na vrhu liste zemalja sa najvećom stopom izvoza u odnosu na ukupnu proizvodnju. Slijedila ju je Turska sa 80%. No u 2018. taj se omjer izmijenio. Turska je na svakih 100 proizvedenih automobila izvezla 83 vozila, što je stopu njenog izvoza podiglo na 83,3%, prenosi BiznisInfo.

Na put ka velikom izvozniku turska automobilska industrija krenula je u prvoj polovini devedesetih godina. Izvoz, koji se tada mjerio u hiljadama, danas se mjeri u milionima izvezenih jedinica. Uz ulaganja tokom posljednjih pet godina, Turska se svrstala među uski krug zemalja automobilskih izvoznika.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila, šest kompanija koje su ujedno i motori izvoza, izvezlo je ukupno 12,4 miliona putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u periodu od 1994. i 2017. godine. Uz podatke koji se odnose na period januar – septembar ove godine, ova brojka preći će 13,3 miliona vozila.

Oyak-Renault je do sada izvezao ukupno 3,7 miliona vozila, slijede ga Ford Otosan sa 3,2 miliona, Tofas sa 3 miliona, Toyota sa 1,9 miliona, Hyundai Assan sa 1,5 miliona i Honda Turkey sa 126.000 vozila.

Zahvaljujući najnovijim brojkama, Turska je zadržala titulu zemlje koja izvozi najveći broj motornih vozila u Evropu. Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), sa milion izvezenih vozila Turska je prošle godine bila zemlja koja je u Evropu izvezla najveći broj automobila.

Turska je najveći izvoznik u Evropu i kada su u pitanju putnički automobili. Iza nje su na toj listi Japan i Južna Koreja.

Ukupna vrijednost izvoza automobila iz Turske u Evropu u 2017. je iznosio 15,33 mlrd EUR.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.