NavMenu

Tržište biomase u BiH na stabilnim nogama - Uskoro u Sarajevu kreće rad Inovativnog centra za biomasu

Izvor: eKapija Utorak, 30.10.2018. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: tchara/shutterstock.com)
Tržište proizvodnje biomase u BiH se stabilizovalo, potražnja je takođe stabilna, pa se može očekivati da u naredne dvije godine BiH dobije uređeno tržište, kaže za eKapiju predsjednik Udruženja biomasa u BiH Vanja Ćurin.

Ako bude volje da se uredi i djelovanje šumskih gazdinstava širom BiH, onda će, kako je pojasnio Ćurin, poslovanje ovog sektora biti na zadovoljavajućem nivou. Turbulencije koje su do sada pratile tržište biomase bile su rezultat naglog porasta potražnje za energentima kao što su pelet, briket i drvna sječka.

- U posljednje dvije, tri godine velika je ekspanzija korišćenja biomase, što je rezultiralo poremećajima cijena peleta na tržištu. Dogodilo se isto ono što se dogodilo prije deceniju u Švedskoj. Tržište je raslo, bilo je hladnih zima, potražnja je rasla, baš kao i cijene peleta, pa se prije dvije godine desilo da je BiH morala uvoziti pelet. Sada možemo reći da je situacija stabilna, ali još ima elemenata koji se moraju srediti - kaže Ćurin.

Udruženje biomasa u BiH, koje je izlagalo na ovogodišnjem sajmu RENEXPO, je relativno mlado, osnovano 2012. Okupljaju firme iz sektora proizvodnje biomase, peleta, briketa i drvne sječke, kao i konsalting i projektantske kuće koja se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije iz biomase.

Udruženje je član Evropske asocijacije za biomasu - Bioenergy Europe, u čijem Upravnom odboru sjedi i njihov predstavnik. Ta asocijacija, kako nam pojašnjava Ćurin, je ujedno i jedna od najjačih lobističkih asocijacija u Briselu.

- U 2017. BiH je imala najveći evorpski rast potrošnje biomase. To je dobra vijest, jer govori o tome da se upotrebom peleta zamjenjuje korišćenje loših goriva i zagađivača, a zamjenjujemo i uvozna goriva. Ova zemlja ima tradiciju korišćenja drveta u grijanju, ali sve više ide u pravcu upotrebe modernih goriva. Možda u jednom trenutku nije bilo dobro što je tržište ekslodiralo, ali je dugoročno dobro, zbog benefita i za građane ali i državu - kaže Ćurin.

On nam otkriva i da je BiH jedan od najvećih evropskih proizvođača peleta i kotlova na pelet. Postoji oko 20 sertifikovanih proizvođača visokokvalitetnog peleta u BiH, kao i šest renomiranih proizvođača kotlova, raznih veličina.


- Za razliku od prije 3 ili 4 godine, kada se od ukupne proizvodnje peleta u BiH, izvozilo 90%, danas se za domaće potrebe odvaja 50%, za razliku od Hrvatske gdje se izvozi od 80-90% peleta. Što se tiče proizvodnje kotlova u BiH, oni su i dalje dominatno izvozni.

U velikom rastu proizvodnje peleta, kako kaže Ćurin, šumska gazdinstva nisu uspjela brzo da se prilagode, jer se sve desilo u kratkom periodu. Regulacija njihovog rada, odgovornog i modernog šumarstva, tek treba da dođe na red.

Inovativni centar

Do kraja ove godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu biće uspostavljen Inovativni centar biomase u BiH, što će biti rezultat jednogodišnjeg projekta kojeg sporovodi UNDP, a finansira Češka razvojna agencija.

Korisnici ovog centra će imati priliku da dobiju podršku aktivnostima koje se tiču pretvaranje drvne biomase u gorivo, kao i aktivnostima stvaranja dodatne vrijednosti upotrebom drvne biomase, uključujući edukaciju, tehničko savjetovanje i promociju, te zagovaranje i istraživanje u sektoru drvne biomase u kompletnom lancu snabdijevanja - od šume do tržišta.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.