NavMenu

Niska cijena dozvole ruši odluku o 4G mreži?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 30.10.2018. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Uvođenje 4G mreže u BiH ponovo se zakomplikovalo i, kako Nezavisne nezvanično saznaju, Ministarstvo finansija i trezora BiH neće dati pozitivno mišljenje na odluku o 4G mreži, koju treba da usvoji Savjet ministara BiH, i to iz razloga što je RAK tim dokumentom predvidio jako nisku cijenu dozvole za 4G mrežu koju bi telekom operateri trebalo da plate.

Inače, odluku o 4G, koju je izradila Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), na mišljenje Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavilo je Ministarstvo transporta i komunikacija, a nakon mišljenja ta odluka biće dostavljena Savjetu ministara na usvajanje.

- Taj predmet je u proceduri i nakon svih analiza biće dostavljeno mišljenje Ministarstva finansija i trezora. S obzirom na vrijednost projekta neophodno je izvršiti sveobuhvatne analize - rekli su Nezavisnim u ovom ministarstvu, ne želeći da prejudiciraju kakvo će biti njihovo mišljenje.

Ukoliko u skorije vrijeme Ministarstvo finansija i trezora dostavi mišljenje o odluci, pitanje je kada će biti održana sjednica Savjeta ministara s obzirom na to da je nakon postizborne krize i odnosa između Hrvata i Bošnjaka već dva puta odgađana.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH rekli su Nezavisnim da ukoliko dobiju pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora na prijedlog odluke, nema razloga da ista ne bude na prvoj sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Nakon što eventualno Savjet ministara usvoji prijedlog odluke o 4G, RAK će u roku od 30 dana od dana usvajanja te odluke dominantnim telekom operaterima (m:tel, BH Telecom i HT Eronet) izdati dozvole za 4G mrežu.

- Mi smo svoj posao završili. RAK je spreman po zahtjevu telekom operatera da u roku od 30 dana nakon što se usvoji odluka izda dozvole za 4G mrežu - rekli su Nezavisnim u RAK-u.

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
O cijenama koje je RAK predvidio za 4G mrežu nije želio govoriti niko. Nezavisne su još ranije pisale da je ona prvobitno ponuđena bila sramno niska, jer bi je telekom operateri plaćali svega 1,2 mil KM, što je i do 200 puta niže nego što su prihodovale zemlje u regionu. Nakon toga, RAK je izradio novu odluku i, kako Nezavisne nezvanično saznaju, malo i povećao cijene dozvola za 4G, ali su one i dalje niske.

- Prilikom određivanja cijene dozvole za 4G uzeto je u obzir više parametara, kao što su stanje na tržištu telekomunikacija u BiH, obaveze koje će telekomi morati ispuniti dodjelom dozvole, balans između cijena dozvole, investicije koje će imati telekomi i cijene usluga za građane, zatim činjenice da smo posljednja zemlja u Evropi koja nema širokopojasnu mobilnu mrežu četvrte generacije... U ovom trenutku, a prije nego što dobijemo mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstvo zaista nije u mogućnosti da izlazi sa cijenom dozvole u javnost - rekli su za Nezavisne u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.


U prvobitnoj odluci koju je izradio RAK osim niske cijene sporan je bio i način raspodjele sredstava, i na to su stigle primjedbe Ministarstva saobraćaja i veza RS, koje je insistiralo da se sredstva raspoređuju uz saglasnost Vlade RS.

- Što se tiče cijena, u samom obrazloženju nisu bili dati jasni parametri, te je traženo da se isto dodatno analizira. Navedene primjedbe su uvrštene, barem prema dokumentu koji nam je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH dostavilo u julu 2018. godine, izuzev analize o cijenama - rekli su za Nezavisne u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Prema nezvaničnim informacijama, novu odluku s izmijenjenim cijenama dozvola Ministarstvo saobraćaja i veza RS nije ni dobilo na uvid i razmatranje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.