Izvor: Capital | Utorak, 30.10.2018.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS stupa na snagu novi Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima - Poslodavcima kratak rok za primjenu novih pravila

Ilustracija (Foto: tommaso79/shutterstock.com )
Privrednici i rukovodioci različitih ustanova moraće u roku od šest mjeseci da rad i objekte u kojima posluju prilagode novom Pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima.

Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima za javne površine i poslovne objekte stupa na snagu danas (30. oktobra 2018. godine), a donesen je na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Što se tiče poslovnih objekata, pravilnik se odnosi na objekte u kojim se obavlja zdravstvena djelatnost i proizvodnja i promet lijekova i medicinskih sredstava, vaspitno–obrazovne ustanove, ustanove socijalne zaštite, ustanove učeničkog i studentskog standarda, objekte za proizvodnju i promet hrane i predmeta opšte upotrebe, objekte za snabdijevanje vodom za piće, bazene za kupanje i na kupališta, salone za njegu i uljepšavanje, ugostiteljske i turističke objekte, sportsko–rekreativne objekte, objekte i sredstva javnog saobraćaja.

Rukovodstvo poslovnih objekata moraće da donese Plan održavanja higijene objekta, odnosno da precizira ko će, kada, gdje, kojim sredstvima i na koji način da čisti, pere i dezinfikuje poslovni objekat, te ko vrši nadzor nad sprovođenjem tih mjera.

Moraće da navedu i preciziraju i obavljanje periodičnih aktivnosti kao što su krečenje, čišćenje ventilacije, sprovođenje deratizacije i druge aktivnosti.

Moraće da se evidentira i tačna količina sredstava koja se upotrebljavaju za čišćenje, odnosno dezinfekciju.

Pored zaštite od ulaska domaćih životinja i glodara u poslovni objekat, rukovodstvo je dužno da obezbijedi zaštitu prostorija od ulaska insekata.

Vaspitno – obrazovne ustanove, ustanove za smještaj učenika i studenata, objekti za proizvodnju i promet predmeta opšte upotrebe, saloni za njegu i uljepšavanje, objekti kulture, za sport i rekreaciju i objekti u javnom saobraćaju pored vodosnabdjevanja, kanalizacione mreže, ventilacije prostora, treba da imaju i obezbijeđen pristup licima s invaliditetom, telefonsku liniju, komlet za prvu pomoć…

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Pravilnikom je detaljno propisano kako treba da izgledaju sanitarni čvorovi i čime sve treba da budu opremljeni. Između ostalog podovi i zidovi sanitarnog čvora moraju da budu od keramike ili drugog vodootpornog materijala "svijetle boje".

Propisano je i kako se čuvaju sredstva za čišenje, prikuplja i odlaže otpad, kakve temperature treba da budu u poslovnom objektu…

Posebnim poglavljima definisani su uslovi koje moraju ispuniti bazeni za kupanje, saloni za njegu i uljepšavanje, javni toaleti i sredstva javnog saobraćaja.

Između ostalog, u salonima za uljepšavanje, korisnici usluga moraće da jednokratnim podmetačima za stolice i ležajeve budu zaštićeni od prenošenja uzročnika zaraznih bolesti. Radnici u salonima moraće da imaju uniforme "u boji koja ne prikriva nečistoću".

Uz ovaj Pravilnik sve ustanove moraće da ispune i uslove propisane drugim aktima pojedinačno za djelatnosti koje obavljaju.

Poslovni objekti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika treba da usklade sanitarno – tehničke uslove sa istim.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS Saša Trivić kazao je za portal Capital da je navedenim Pravilnikom dosta stvari poboljšano u odnosu na prethodni pravilnik.

- U prethodnom periodu je bilo dosta nedoumica koje su pravile probleme u primjeni. Jedina mana je u tome što se traži objezbjeđenje pristupa licima s invaliditetom, i to u periodu od šest mjeseci. Za dio objekata je to nemoguće, ali je naravno poželjna opcija - istakao je Trivić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.