Izvor: eKapija | Utorak, 30.10.2018.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostar, Travnik i Tuzla dobijaju uređaje za bolje liječenje Parkinsonove bolesti

(Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u toku je realizacija projekta NeurNet, koji će u narednih šest do 12 mjeseci rezultirati uspostavom mreže referentnih centara i bolnica, koja treba poboljšati pružanje usluga pacijentima sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti, prenio je portal Start BiH.

Kompletnu saradnju i uspostavu funkcionalne mreže omogućavaju EEG uređaji sa softverom, koji će, kako je Feni potvrđeno iz Federalnog ministarstva zdravstva, uskoro biti isporučeni Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla i Općoj bolnici dr Fra Mato Nikolić u Novoj Bili.

Vlada Federacije BiH je za ovu namjenu resornom ministarstvu odobrila 260.000 KM, a navedeni iznos po utrošku biće refundiran od Evropske komisije i vraćen u budžet FBiH.

Kroz projekt NeurNet očekuje se povezivanje sa referentnim centrima za liječenje epilepsije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, te nabavka novih uređaja za EEG monitoring pacijenata u BiH epilepsijom koji će biti umreženi u jedan sistem.

Na taj način pacijenti će imati lakši pristup najnovijim metodama liječenja epilepsije, a osobito farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz referentnih centara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.