NavMenu

Microsoft ispred Amazona na listi najvrednijih američkih kompanija

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.10.2018. 11:33
Komentari
Podeli

Najveći svjetski proizvođač softvera Microsoft smijenio je u petak (26. oktobra 2018. godine) tehnološkog diva Amazon.com s drugog mjesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću, jer je prošle sedmice cijena dionice Microsofta porasla, a Amazona oštro pala.

Nakon što je Amazon.com u petak izvijestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju nego što su analitičari očekivali, cijena dionice tog tehnološkog diva potonula je na Wall Streetu gotovo 8%.

To je njen najveći dnevni pad u gotovo tri godine, pri čemu je tržišna vrijednost Amazona pala za otprilike 65 mlrd USD, na 805 milijardi, prenosi BiznisInfo pozivajući se na agencije.

S druge strane, cijena dionice Microsofta porasle je od srijede, kada je izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, više od 4%, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 823 mlrd USD.

Tako se Microsoft vratio na drugo mjesto liste najvrednijih kompanija u SAD-u, nakon što mu je to mjesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine.

Čelno mjesto na toj listi i dalje drži Apple, a tržišna vrijednost proizvođač pametnih telefona iPhone kreće se od septembra ove godine iznad 1.000 mlrd USD.

Nakon pada cijene dionice Amazona, osnivač i šef te kompanije Jeff Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača Microsofta Billa Gatesa poraslo.

Na listi najbogatijih ljudi u svijetu časopisa Forbes, objavljenoj u martu, Bezos je bio na vrhu s procijenjenom imovinom od 112 mlrd USD, dok je Gates bio drugi s 90 milijardi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.