NavMenu

Uskoro dodjela ugovora za gradnju obilaznice oko Zenice - Autoceste FBiH najavljuju i ugovor za tunel Ivan

Izvor: Capital Nedjelja, 28.10.2018. 20:13
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić kaže da je procedura za izgradnju nekoliko dionica autoputa na Koridoru 5C dovedena do kraja te da se uskoro može očekivati gradnja dijelova ovog infrastrukturnog projekta.

- U periodu dok je još raspravljano o akcizama mi nismo čekali, radili smo. Našli smo finansijere za pojedine dionice autoputa i u saglasnosti s njima uspjeli smo započeti veći broj tenderskih procedura. Sada smo došli do toga da su skoro svi ugovori potpisani. Naravno, neki čekaju ratifikaciju. U toku je drugi krug ratifikacije na državnom parlamentu, da bi to bilo operativno - kazao je Terzić.

Naveo je da trenutno imaju otvorene procese evaluacije za ponovljeni projekt za dionicu Počitelj – Zvirovići, vrijedan 100 miliona evra koji finansira Evropska investiciona banka. Sada više u vezi s ovim projektom, kako je rekao on, nema nikakvih upitnika, jer rade s konsultantima EIB-a.

Dionice kod Zenice


Terzić je rekao da je završena evaluacija projekta i veoma su blizu dodjele ugovora za gradnju obilaznice oko Zenice, od Donje Gračanice do ulaska u tunel Zenica.

- Taj projekt finansira EBRD s 55 miliona evra. Do sredine novembra ćemo imati ugovor za taj projekt. Otvorili smo finansijske ponude za projekt koji finansira OFID. Prije mjesec je potpisan ugovor s državom. Trebaće, ipak, vremena dok ta sredstva postanu operativna. To je 49 miliona evra za dionicu od Vranduka do izlaza iz tunela Zenica. Sam tunel Zenica je u procesu dobijanja saglasnosti na evaluaciju za urađenu pretkvalifikaciju. EIB ga finansira s 50 miliona evra. Nakon saglasnosti nastavićemo prikupljanje ponuda. Početkom godine taj projekt bi mogao biti dodijeljen. To znači da do Vranduka imamo proces koji je veoma blizu, dakle, da sva tri lota dodijelimo ugovore.

Otkrio je da je u toku procedura i za tri dionice prema jugu.

- Tu je dionica Poprikuše – Nemila. EBRD daje 70 miliona evra, a čitav projekt košta 180 miliona evra. Tu imamo pismo namjere od EIB-a da će finansirati sa 90 miliona evra i ostatak su grant sredstva EU. Mi 1. novembra otvaramo pretkvalifiakcijske ponude, a onda ćemo ići s ponudom ugovora. Već smo otvorili ponude za tunel Ivan, a to je drugi EBRD-ov kredit u visini od 50 miliona evra i imamo pismo namjere od EIB-a za 50 miliona evra za dionicu od završene trase u Tarčinu do tunela Ivan. U sljedećem periodu ići će se na potpisivanje ugovora. Treći ugovor koji je potpisan je za dionicu Mostar jug prema Buni, ali nismo za ovu godinu planirali raspisivanje tendera zato što imamo još određenih nejasnoća u vezi sa samom trasom. To bismo trebali uraditi u sljedećoj godini - naveo je Terzić.


Naveo je i da postoje određene poteškoće u vezi s gradnjom tunela Hranjen prema Goraždu.

- Imamo potpisan ugovor. Ima odobren izvođač radova, ali pošto je sredstva osigurala Vlada FBiH preko svojih javnih preduzeća radi se prema Zakonu o javnim nabavkama. Sada imamo kod odabira nadzora probleme jer se stalno neko žali, pokreću se žalbeni postupci. To zaista dovodi u pitanje sam početak radova - kazao je Terzić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.