NavMenu

Dobre vijesti iz Brisela za privredu BiH - Pomaci za izvoz vina u Hrvatsku i piletine u EU

Izvor: N1 Petak, 26.10.2018. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina i Evropska komisija održale su u Briselu treći sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo kojem su u ime Evropske komisije i Bosne i Hercegovine kopredsjedavali Datlev Boeing koordinator politika u Generalnom direktoratu Evropske komisije i pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

Kako je za N1 kazao Dušan Nešković rezultati sastanka posebno su pozitivni za Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju izvoz vina u Hrvatsku, ali i priprema za izvoz pilećeg mesa i prerađevina u Evropsku uniju koja se očekuje u narednom periodu.

- Ove godine smo bili u prilici prezentirati rezultate na izradi strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, odnosno jedinstven dokument koji se izrađuje na više nivoa i u svim dijelovima BiH. Također je važno istaknuti da smo nedavno dobili mogućnost da koristimo predpristupne fondove iz oblasti poljoprivrede koji po prvi put uključuju grantove za proizvođače - kazao je Nešković.

Bosna i Hercegovina je u proteklom periodu imala nekoliko problema u oblasti izvoza koja nisu bili riješena na najbolji način ističu iz delegacije BiH.


- Jedno od tih pitanja je bilo pitanje izvoza vina gdje smo imali određene probleme sa Hrvatskom, ali smo uspjeli riješiti to pitanje pogotovo u oblasti trgovine i plasmana. Ovime to pitanje nije zatvoreno jer nastavljamo raditi na njemu kako bi spriječili neke buduće slične situacije - kazao je Nešković.

Ovo je još jedan od tehničkih sastanaka koji se održavaju na razini Bosna i Hercegovina – Evropska unija u periodu kada su evropske integracije BiH, pogotovo pitanje kandidatskog statusa došli u pitanje zbog usporavanja procesa odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.