Izvor: Klix | Četvrtak, 25.10.2018.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Tesla ostvarila istorijski kvartalni profit od 311,5 mil USD

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Kompanija Tesla je prijavila da je ostvarila historijski kvartalni profit u iznosu od 311,5 mil EUR.

Radi se o tromjesečnom periodu do 30. septembra, a profit je ostvaren zahvaljujući ubrzanom tempu prodaje automobila.

Rezultati predstavljaju pobjedu za direktora Elona Muska koji je obećao profit investitorima ranije ove godine. Musk se pismom obratio investitorima te je novi uspješni kvartal nazvao historijskim, a dodao je da zasluge pripadaju genijalnosti i nevjerovatnom napornom radu kompanije.

Istakao je da je Tesla na putu da bude ponovo pofitabilna u četvrtom kvartalu.

Vrijednost dionica kompanije je porasla za više od 10%, a rezultati su znak da je kompanija okrenula situaciju u svoju korist.

Kompanija Tesla nikad nije prijavila godišnji profit, te se našla pod pritiskom nakon velikih troškova vezanih za plasiranje Modela 3 na tržište, najnovijeg automobila namijenjenog širem tržištu. Nakon velikog broja narudžbi prošle godine, kompanija se mučila da ispuni proizvodne ciljeve i dostavi automobile kupcima. Ta situacija je uzrokovala zabrinutost za Tesline finansije, a postojao je i rizik da će kupci postati nestrpljivi, te da će otkazati narudžbe. Međutim, manje od petine ukupno naručenih 455.000 automobila je otkazano u 2017. godini.

Proizvodnja je ubrzana, čime je poboljšana prodaja. Tesla je proizvela više od 80.000 automobila u tom periodu, od čega su 60% primjerci Modela 3. Prihodi su povećani na 6,8 mlrd USD u kvartalu, što je dvostruko više u odnosu na period prije godinu dana. Smanjenje broja zaposlenika i troškova su također pomogli.

Kompanija planira izvan SAD-a prodavati do milion automobila godišnje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.