NavMenu

Evropski parlament podržao zabranu korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.10.2018. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Branislav Cerven/shutterstock.com)Ilustracija
Evropski parlament podržao je zabranu korišćenja niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu širom EU, kako bi zagađivanje okeana bilo prekinuto.

Poslanici EU podržali su na godišnjem zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu zabranu upotrebe plastičnog pribora za jelo, kao i tanjira, štapića za uši, te slamki za piće i plastičnih štapića za balone.

Prijedlogom zakona o zabrani predviđa se i smanjenje upotrebe jednokratne plastike za pakovanja hrane i pića, kao što su plastične šolje.

Neimenovani poslanik EU izjavio je da će, ukoliko se nešto ne preduzme, do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba, javio je BBC.

Evropska komisija je u maju predložila zabranu, za koju se EU nada da će stupiti na snagu do 2021. godine.


Za uvođenje zabrane glasao je 571 poslanik, dok su 53 člana Evropskog parlamenta glasala protiv prijedloga.

Naučnici navode da se u evropske vode svakodnevno baci oko 150.000 tona plastike, koja uz pomoć vodenih struja može da pređe velike udaljenosti.

Štetan uticaj plastike na život u moru je veliki, jer ribe i veliki vodeni sisari mogu uginuti usljed zagađenja. Kitovi mogu pojesti plastične kese, nakon čega nisu u stanju da jedu pravu hranu, što može dovesti do njihovog uginuća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.