NavMenu

Izgradnja fabrike vatrometa u Pelagićevu tek krajem 2019. - Kompanija Moram vatrometi još pregovara o dodjeli parcele

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 24.10.2018. 14:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: marchevcabogdan/shutterstock.com)Ilustracija
Izraelska kompanija Moram vatrometi i Opština Pelagićevo još pregovaraju o parceli na kojoj bi za godinu trebalo da počne izgradnja fabrike za proizvodnju pirotehničkih sredstava.

Vlada RS je lani prihvatila pismo namjere ove kompanije da izgradi fabriku u Pelagićevu i zaposli oko 80 radnika. Tada je istaknuto da je vrijednost investicije u početnoj fazi oko 4 mil EUR i da će opština izraelskom investitoru ustupiti 20 hektara zemljišta bez naknade.

Vlada Srpske obećala je tada pomoć kroz obezbjeđenje potrebne infrastrukture i najavila da će biti formirana posebna poslovna zona u kojoj će biti smještena fabrika.

Načelnik Pelagićeva Simo Stakić ističe za Glas Srpske da pregovori još traju, te da postoje određena neslaganja u vezi sa zemljištem, ali da očekuje da će sa izraelskim investitorom naći zajednički jezik.

- Tražili su ukupno 40 hektara zemljišta i dogovarali smo se da im odmah damo 20 hektara zemlje koja je u vlasništvu opštine, bez nadoknade, a da u drugoj fazi postupkom eksproprijacije obezbijedimo preostalih 20 hektara otkupom od fizičkih lica. Međutim, oni ne žele započeti izgradnju dok ne dobiju kompletno zemljište - rekao je Stakić.

Dodao je da bi otvaranje ove fabrike doprinijelo razvoju opštine, te da bi sigurno došlo do povećanja bruto društvenog proizvoda, ne samo na nivou ove lokalne zajednice već i cijele Republike.

Predstavnica izraelske kompanije Moram vatrometi Ivona Obradović rekla je za Glas Srpske da očekuje da će izgradnja fabrike početi za godinu, ako ne bude administrativnih prepreka.


- Trebalo bi da uskoro potpišemo ugovor sa Opštinom, nakon čega slijedi izrada planske dokumentacije, obezbjeđenje potrebnih dozvola i izgradnja fabrike - istakla je Obradović.

Izraelski investitor je do sada proizvodio pirotehnička sredstva u Kini, a duže vrijeme su tragali za novom zemljom u kojoj će pokrenuti proizvodnju. Nakon pregovora sa vlastima u Srpskoj i Srbiji, opredijelili su se da dođu u RS.

Radana snaga

Izraelska kompanija Moram vatrometi planira da u fabrici u Pelagićevu otvori radna mjesta za kvalifikovane i nekvalifikovane radnike.

Posao bi dobili i dobavljači koji se bave proizvodnjom ljepila, kartona, fiberglasa i štampom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.