Izvor: eKapija | Srijeda, 24.10.2018.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineski partneri nisu odustali od projekta Bloka 7 u TE Tuzla

(Foto: elektroprivreda.ba)
Projekat izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla i dalje ima čvrstu podršku svih učesnika u pripremi njegove izgradnje i finansiranja, navodi se u zajedničkom saopštenju JP Elektroprivreda BiH Sarajevo i kineskog konzorcija CGGC-GEDI.

Konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Group Company i China Energy Engineering Group Guandong Electric Power Design Institute Co. i JP Elektroprivreda BiH reagovali su povodom učestalih medijskih špekulacija o navodnom "odustajanju kineskog partnera" od projekta izgradnje Bloka 7.450 MW u TE Tuzla.

Podsjećaju da je jedan od uslova za efektivnost Ugovora o izgradnji i Ugovora o finansiranju projekta, njihovo odobrenje od nadležnih vlasti NR Kine i Parlamenta Federacije BiH.

Navedene ugovore nadležne vlasti NR Kine odobrile su 2017. godine, i jedno od tih odobrenja isteklo je 17. oktobra ove godine. Istek važenja jednog od odobrenja nikako ne znači odustajanje od projekta, nego potrebu za ponavljanjem procedure odobravanja pred istim organom i pod istim uslovima. Okončanje te procedure očekuje se u razumnom roku.

- Svi učesnici u projektu izražavaju iskrenu nadu i vjerovanje da će i Parlament Federacije BiH u najskorije vrijeme razmatrati ugovore, na iste dati svoju saglasnost i time omogućiti početak najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopštenju iz Službe za komunikacije EPBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.