NavMenu

NOVALIĆ: Aluminiju potreban strateški partner

Izvor: biznis.ba Utorak, 23.10.2018. 14:31
Komentari
Podeli

Fadil Novalić (Foto: fbihvlada.gov.ba)Fadil Novalić
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je za BiH izdanje Večernjeg lista kako će njegova vlada učiniti što je u njenoj mogućnosti kako bi se osigurao nastavak rada Aluminija, dodavši kako budućnost Aluminija, ipak, najviše ovisi od Uprave poduzeća.

– Aluminij je jedna tvornica na tržištu i tržište određuje što će na kraju biti. To ovisi od menadžmenta, ali i od svih koji ga vode. Mi možemo reći, kao vlada, što neće biti s Aluminijem. Uvjereni smo i povući ćemo poteze, a mislim da imamo dovoljno kapaciteta, da Aluminij neće biti zatvoren. Ali što će biti ovisi najviše od menadžmenta – kazao je Novalić za Večernjak.

Put oporavka kojim se treba ići je saniranje dugova i pronalaženje strateškog partnera, smatra Novalić.

– Vjerojatno je rješenje naći dovoljno moćnog svjetskog igrača koji bi ušao u vlasništvo, a mi bismo trebali izvršiti restrukturiranje kako bismo udaljili opterećenja od Aluminija – istaknuo je federalni premijer.

Novalić je dodao kako je održao sastanke s direktorima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB s kojima je razgovarao o opskrbi Aluminija električnom energijom i rješavanju dugova Aluminija prema tim poduzećima.

– Već smo dogovorili sa direktorima ovih poduzeća da ne prodaju struju unaprijed za sljedeću godinu i da je rezerviraju za Aluminij. Trebala bi biti u nekoj razumnoj cijeni ispod 60 EUR kako bi mogao preživjeti tu godinu. Unutar te godine vjerojatno se treba riješiti pitanje restrukturiranja i prodaje ili programiranja stečajnoga postupka ili nešto slično – kazao je Novalić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.