Izvor: eKapija | Srijeda, 24.10.2018.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hoće li Brčko distrikt zaista uvesti fiskalne kase 1. januara?

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Usvajanjem izmijenjene verzije Zakona o fiskalnim sistemima, brčanska Skupština je uklonila posljednju prepreku za početak fiskalizacije na području distrikta. Konačni rok, nakon nekoliko pomjeranja, je ranije utvrđen - od prvog januara svi će morati da izdaju fiskalne račune, izvijestila je ATV.

Fiskalizacijom će da bude obuhvaćeno više od 3.000 pravnih lica i preduzetnika.

- Sve ono što u entitetu nisu obuhvatili, nismo ni mi. I mislim da će fikaslizacija, odnosno fiskalni sistem donijeti to da će svi koji se bave bilo kakvom djelatnošću, pravne i fizičke osobe, plaćati promet po stvarnom prometu - rekao je direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić.

Kako je rekao predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esad Kadrić, postojala je i namjera da se od fiskalizacije oslobode subjekti koji nisu u sistemu PDV-a, ali su podaci pokazali da to nije realno, jer u sistemu PDV-a ima oko 250 samostalnih preduzetnika, a oko 1.300 nije obuhvaćeno PDV-om.

- Izabran je najpošteniji pristup. Ukoliko bude u konačnici kategorija koje ne mogu da se nose sa ovakvim pristupom, mi smo spremni djelovati, ali smanjenjem stope poreza za određene kategorije, a ne izuzimanjem iz sistema fiskalizacije - dodao je Kadrić.

Vlada Brčko distrikta se obavezala da će podsticajima subvencionisati nabavku fiskalnih kasa. Međutim, na takve najave skeptični su u Privrednoj komori Distrikta gdje smatraju da taj posao, zapravo, zavisi od dobre volje vlasti. Na sve to, ne vjeruju ni da će fiskalizacija zaživjeti od prvog januara jer, kako smatraju, ima previše posla da se obavi do tada.

- Ako još nema dobavljača fiskalnih kasa, onda nema ni kasa. Nisu još obučeni pravni subjekti koji će koristiti fiskalne kase. Pretpostavljam da ni Poreska uprava nije spremna za prihvat tolikih silnih informacija. Takoreći, mnogo posla, a malo vremena - rekao je predsjednik Privredne komore Brčko distrikta Jelenko Ilić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kaže da niko ne treba da se plaši fiskalizacije.

- Ja sam siguran da ćemo mi kroz ovaj sistem pokazati da je i stvarna potrošnja na prostoru Distrikta Brčko, ako ne ista, onda možda čak i veća od onih projektovanih ili garantovanih 3,55 - kazao je Milić i dodao da će se time eliminisati sve primjedbe ili pritisci koji dolaze sa strane u smislu da Brčko nema krajnju potrošnju koja mu je garantovana, izvijestila je ATV.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.