NavMenu

Pacijentima u RS dostupna najsavremenija imuno-onkološka terapija

Izvor: Glas Srpske Utorak, 23.10.2018. 11:37
Komentari
Podeli

(Foto: UKC RS)
Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske u ovoj godini počeo je da finansira četiri nova inovativna lijeka za liječenje metastatskog melanoma, među kojima je i najsavremenija imuno-onkološka terapija za liječenje karcinoma pluća.

Iz FZO Srpske je saopšteno da je riječ je o izuzetno efikasnoj, ali i skupoj terapiji, koja značajno produžava život i povećava ukupno preživljavanje oboljelih.

Naučnici koji su otkrili ovu terapiju, odnedavno dostupnu oboljelima od metastatskog melanoma i karcinoma pluća u Srpskoj, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu.

- To je najbolja potvrda da je pacijentima u Srpskoj omogućeno liječenje najnovijim terapijama u skladu sa najsavremenijim evropskim i svjetskim preporukama - naveli su iz FZO Srpske.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu su Džejms Alison sa Univerziteta Teksas u SAD i Tasuku Hondžo sa japanskog Univerziteta u Kjotu za otkriće imuno–onkološke terapije za liječenje karcinoma.

Oni su ustanovili potpuno novi princip za liječenje raka, a njihova istraživanja nastavile su farmaceutske industrije dovodeći do razvoja imuno-onkološke terapije koja se pokazala kao veoma efikasnom u borbi protiv različitih oblika karcinoma.

Imuno-onkološka terapija za liječenje metastatskog melanoma odobrena je u SAD još 2014. godine, u Evropi 2015. godine, a danas se koristi i u liječenju drugih vrsta karcinoma.

Iz FZO su poručili da im je među prioritetima unapređenje dostupnosti najsavremenijih terapija osiguranicima s ciljem poboljšanja ishoda liječenja i kvaliteta života oboljelih, te da će nastojati da i ubuduće obezbjeđuju osiguranicima savremene terapije, po čemu i sada prednjače u regionu.

- Našim osiguranicima dostupne su određene terapije koje osiguranici znatno razvijenijih zemalja regiona moraju sami da plaćaju, poput pojedinih insulina, bioloških terapija i slično - poručili su iz FZO.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.