NavMenu

Dok cijena barela nafte u svijetu pada, gorivo u BiH sve skuplje

Izvor: Klix Utorak, 23.10.2018. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini kontinunirano raste, dok u isto vrijeme, drugu sedmicu zaredom, cijena barela nafte na svjetskim tržištima pada.

Stanovnici BiH su, po ko zna koji put ove godine, prije sedam dana doživjeli neugodno iznenađenje novim poskupljenjem benzina i dizela. Tako su trgovci naftom i naftnim derivatima u BiH nastavili sa slobodnim formiranjem cijena uprkos podatku da cijena nafte na svjetskom tržištu drugu sedmicu zaredom bilježi pad.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da je razlog za novo poskupljenje goriva zapravo rast cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Prije sedam dana, kada su porasle cijene na benzinskim pumpama u našoj zemlji, cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 USD, dok je na američkom tržištu iznosi 71,2 USD.

Prema posljednjim podacima iz Londona i Njujorka, cijena barela nafte je nastavila svoj pad. Tako je na londonskom tržištu cijena barela pala za 0,9%, odnosno na 79,78 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,1%, odnosno na 69,12 USD.

Na osnovu ekonomskih izvještaja, pad cijena nafte drugu sedmicu zaredom posljedica je naznaka o usporavanju rasta najvećih svjetskih ekonomija što za posljedicu može imati smanjenu potražnju za naftom.

Carsten Menke, analitičar u Švicarskoj banci Julius Baer, kaže da se cijene nafte snižavaju posljednjih sedmica nakon što su krajem septembra doživjele najviše razine u posljednje četiri godine.


- Cijene nafte su se kretale prebrzo i preintenzivno. Sada su niže za blizu 8% u odnosu na najviše razine u četiri godine i ponovo su ispod 80 USD. Čini se da se situacija na tržištima stabilizovala - kazao je Menke.

Građani BiH od početka 2018. nekoliko puta su osjetili rast cijena goriva. Prije manje od godinu dana litar goriva na većini benzinskih pumpi koštao je od 1,70 KM (na pojedinim pumpama i manje) do 1,90 KM.

Rast cijena goriva u BiH počeo je izmjenom Zakona o akcizama, kada je cijena jednog litra "skočila" i za 20-25 feninga po litru, zatim se pravdao cijenama na svjetskom tržištu, a nekada i bez adekvatnih opravdanja.

Cijena jednog litra benzina juče (22. oktobra 2018. godine) na pumpama u BiH iznosila je, zavisno do kompanije, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.