NavMenu

Multidisciplinarni kongres Mapiranje budućnosti od 14. do 16. novembra u Sarajevu

Izvor: Klix Utorak, 23.10.2018. 09:29
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)Ilustracija
Povodom obilježavanja međunarodnog Dana geografskih informacionih sistema, EGEA Sarajevo organizuje Prvi međunarodni multidisciplinarni kongres: Mapiranje budućnosti (1st International Multidisciplinary Congress: Mapping The Future).

Kongres se organizuje povodom 20. godišnjice Međunarodnog dana GIS-a, a održat će se od 14. do 16. novembra 2018. godine u hotelu Bosnia (Ulica Kulovića 9) u Sarajevu.

- Na Prvom međunarodnom multidisciplinarnom kongresu bavit ćemo se prostornim planiranjem i geografskim informacionim sistemima kroz pet sekcija, a to su GIS i planiranje, zelena tranzicija i zelena tehnologija, utjecaj saobraćaja na kvalitet zraka, održivo upravljanje prirodnim resursima, te planiranje i održivi razvoj zaštićenih područja. Kroz ovih pet sekcija želimo prikazati potrebu za prostornim planiranjem, načinima identifikacije problema, kao i rješenja koja nude geografski informacioni sistemi - saopćili su organizatori.

Izlagači, ali i drugi sudionici, bit će u mogućnosti ostvariti direktni kontakt sa akademskim, naučnim i stručnim kadrom, te prezentovati svoje ideje i rješenja. Kongres će sadržavati i zasebnu cjelinu pod nazivom Coffee, GIS and Talk, gdje će novi studenti moći razgovarati sa bivšim studentima i drugim kolegama o primjeni GIS-a na poslovima u struci.

Poznato je da u izradi prostornih planova učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti poput geografije, biologije, arhitekture, ekologije, građevine, ekonomije, saobraćaja i slično. Cilj kongresa je okupiti studente i mlade stručnjake iz cijele BiH, ali i zemalja okruženja poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije. Poseban naučni značaj ovom kongresu će dati stručnjaci iz drugih evropskih zemalja.

Međunarodni multidisciplinarni kongres Mapiranje budućnosti će imati mnogobrojne goste i više potvrđenih govornika koje će gosti konferencije imati priliku slušati tokom trodnevne manifestacije.

Prijaviti se možete na zvaničnoj stranici kongresa.

Sve dodatne informacije su dostupne na upit na info@geohub.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.