Izvor: Klix | Utorak, 23.10.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja oktobra biće završena dubinska analiza BH Telecoma

(Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
Do kraja oktobra očekuje se nacrt konačnog izvještaja dubinske analize BH Telecoma, na kojem će se raditi do okončanja posla, što je planirano krajem novembra, potvrdio je za Klix.ba generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović.

Zaimović je rekao da je u toku augusta konsultant, odnosno revizorska kuća PricewaterhouseCoopers, pripremila inicijalni izvještaj s početnim nalazima dubinske analize (due diligence) BH Telecoma.

- Izvještaj se bazirao na javno dostupnim podacima o BH Telecomu i dokumentima koji su inicijalno dostavljeni konsultantu. U izvještaju su prezentirani podaci o tržištu telekomunikacija u BiH i poziciji BH Telecoma u odnosu na konkurenciju - kazao je Zaimović.

Dodao je da su također prezentirani komercijalni, finansijski i tehnički pokazatelji poslovanja BH Telecoma, te da BH Telecom nije imao značajnijih primjedbi na ovaj početni izvještaj koji će poslužiti kao osnova za izradu konačnog izvještaja.

- U toku septembra i oktobra konsultant se fokusirao na direktne intervjue s ovlaštenim uposlenicima BH Telecoma. Tokom ovih sastanaka s konsultantnom su obrađivane pojedine teme s više detalja - rekao je Zaimović.

Zaključio je riječima da se do kraja oktobra očekuje nacrt konačnog izvještaja na kojem će se raditi do okončanja posla, što je planirano krajem novembra.

Podsjećamo, Delegacija Evropske unije u BiH pored dubinske analize BH Telecoma finansira i dubinsku analizu preduzeća HT Mostar. Riječ je o analizi koja je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje kredita.

Riječ je o detaljnoj analizi finansijskog i organizacionog stanja telekom operatera i pronalaženju dijelova kompanija u kojima postoje problemi pri funkcioniranju. Na osnovu analize bit će urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost, te povećala vrijednost.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.