NavMenu

BiH jača obrazovni proces za buduće programere - BIT Alijansa najavljuje prvi IT manifest

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.10.2018. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Kako bi se riješio nedostatak kvalifikovanog radnog kadra u IT sektoru u BiH, BIT Alijansa je najavila prvi IT manifest BiH koji će ponuditi rješenje za unapređenje obrazovnog procesa. IT manifest ujedno obuhvata i četverogodišnje smjernice rada BIT Alijanse, a koji će osim kompanija uključiti i ostvarene saradnje s 14 fakulteta, univerziteta i srednjih škola iz cijele BiH, rečeno je na sjednici Skupštine BIT Alijanse.

Da su promjene moguće, dokazuju i ostvareni rezultati među kojima se ističe 140 upisanih studenata na novi program dvogodišnjeg specijalističkog IT studija na Univerzitetu u Sarajevu, kao i pokretanje studijskog programa "Softversko inženjerstvo" na Univerzitetu u Zenici za 81 studenta, a očekuje se da će slični programi biti implementirani i na drugim univerzitetima u BiH. Kao rezultat zajedničke saradnje partnerskih institucija i BIT Alijanse ističe se i 200 upisanih učenika u IT gimnazije u Kantonu Sarajevo, 90 učenika u ZE-DO kantonu, te će u 2019. godini u Tuzlanskom kantonu više od 100 učenika imati priliku opredijeliti se za IT smjer.

Trenutno je u fokusu i uvođenje IT smjerova u srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj. Dodatno, kroz neformalne programe, BIT Alijansa je organizovala besplatne škole programiranja na više od 17 lokacija, u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine za više od 1.000 djece i mladih, te realizovala 30 tematskih sesija za više od 400 studenata IT smjerova.


Na sjednici Skupštine BIT Alijanse izabran je novi saziv Upravnog odbora koji će u naredne dvije godine implementirati strateške smjernice Udruženja. Novi saziv Upravnog odbora čine: Milad Čerkić (Atlantbh), Amina Karić (Authority Partners), Edin Deljkić (Klika), Dragan Ninić (Lanaco), Mersed Čamdžić (Mistral), Tomislav Jerkić (NSoft) i Muamer Bezdrob (PING).

Izabran je predsjednik Upravnog odbora Edin Deljkić iz kompanije Klika, a novi predsjednik Skupštine je Haris Memić iz kompanije Symphony.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.