NavMenu

U Crnoj Gori smanjena starosna granica za odlazak u penziju

Izvor: Radio 021 Nedjelja, 21.10.2018. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)Ilustracija
Građani Crne Gore će od 2019. godine ići u penziju sa 61 godinu života i 40 godina radnog staža, dok je starosna granica za sticanje prava na penziju zaustavljena na 66 godina za muškarce i 64 za žene.

Predstavnici crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja i sindikata dogovorili su i da se iz obračuna prosjeka penzije isključi jedna četvrtina najlošijih, nevezanih godina.

Penzija od 40 godina radnog staža uslovljena je sada sa 61 godinu, a ne 65 kako je u početku bilo u izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Sindikati i Ministarstvo su postigli dogovor, pa najavljenih protesta i peticije za raspisivanje državnog referenduma neće biti, dok se razgovori o drugim prijedlozima nastavljaju.

Generalni sekretari oba sindikata su se složili da se socijalni dijalog u Crnoj Gori poboljšao u posljednje dve godine i da daje rezultate. Prvi put su dvije sindikalne centrale zajedno i odlučno stale iza zahtjeva.

Vlada Crne Gore je planirala da zakon stupi na snagu početkom 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.